Ilustracija
Ilustracija
PEXELS
14.5.2024., 00:00
PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE POČINJU 21. SVIBNJA
Europski projekt "She Raps" za podršku repericama

Budući da je zastupljenost reperica na top-listama samo tri posto, europski projekt "She Raps" (One repaju) bit će predstavljen 21. svibnja s pokretanjem prvog međunarodnog inkubatora za osnaživanje i profesionalizaciju reperica, poduprtog programom Kreativna Europa. Iako je rap najslušaniji glazbeni žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci. Od 68 rap-pjesama na Spotify ljestvicama u Francuskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Belgiji - zemljama uključenim u pilot projekt, samo su dvije izvele žene. Oslanjajući se na mrežu profesionalnih, institucionalnih i medijskih partnera, "She Raps" omogućit će mladim europskim repericama da koriste alate, glazbenu mrežu i medijsku pokrivenost koji su potrebni za osnaživanje njihovih karijera, kako bi njihova glazba bila dostupna što većem brojem ljudi.

U Francuskoj, Belgiji, Portugalu i na Balkanu 28 reperica koje odabere žiri prolazit će edukaciju i svojevrsni trening na lokalnoj razini tijekom tri mjeseca. Pobjednice iz svake zemlje pridružit će se grupi od 10 umjetnica kako bi zajedno snimale i održale turneje u 2025. godini po cijeloj Europi, pa i fantastičnu priliku da nastupe na vodećem europskom hip-hop festivalu "Les Ardentes" u belgijskom Liegeu. "She Raps" je ogranak pariškog inkubatora "Rappeuses en Liberté" koji je prije tri godine pokrenuo Rafe Productions. Program je dosad obučio više od 30 reperica, od kojih su neke započele ozbiljniju karijeru u rap-glazbi. Prijave za sudjelovanje počinju 21. svibnja na rappeusesenliberte.com/sheraps, a bit će dostupne svim repericama iz Belgije, Francuske, Portugala i s Balkana. Realizacija projekta zamišljena je u četiri faze - u prvoj je predviđeno objavljivanje studije o praksama i stanju rap-glazbe u pitanju uključenosti ženskih umjetnica, profesionalnom ekosustavu, potrebama i pedagoškim preporukama za pojavu većeg broja reperica u Europi. Pionirska studija provedena je u suradnji sa Sveučilištem Paris 8 Saint-Denis.

Od svibnja do listopada trajat će trening "She Raps", što uključuje poziv za prijave na poveznici rappeusesenliberte.com/sheraps, odabir lokalnih žirija glazbenih stručnjak(inj)a: 10 umjetnica za Francusku/Belgiju, 10 za Portugal i osam za Balkan. Slijedi obuka 28 reperica s više od 60 sati kreativnih radionica i poslovnih predavanja.

Potom ide glasovanje žirija za odabir pobjednica koje će se pridružiti akceleratoru "She Raps": tri za Francusku, dvije za Belgiju, tri za Portugal i dvije za Balkan. Od veljače do rujna 2025. odvijat će se akcelerator "She Raps" - zajednička suradnja, cirkulacija i europska vidljivost za 10 pobjednica, komponiranje i snimanje zajedničke pjesme tijekom trodnevne kreativne sesije u Hrvatskoj, coaching na pozornici u Belgiji, popraćen sa četiri koncerta u Belgiji (u klubu Reflektor i na festivalu "Les Ardentes"), te u Portugalu i Francuskoj.

Od listopada do studenog 2025. izradit će se evaluacijska studija o utjecaju projekta i objava vodiča za profesionalizaciju ženskih reperica, koji će se dijeliti diljem Europe kako bi inspirirao nove suradničke inicijative. Studija će biti predstavljena tijekom konferencije u Parizu. H