Regija
”PRIČA O JEDNOJ LOPTI” - EDUKATIVNA MUZEJSKA PUBLIKACIJA ZA DJECU I MLADE

Marta Huber napisala je prvu
povijesnu slikovnicu Županje
Objavljeno 22. studenog, 2022.
ŽUPANJA



Zavičajni muzej Županja dobio je hvalevrijednu edukativnu muzejsku publikaciju za djecu i mlade, čija je autorica kustosica Marta Huber. Slikovnica pod nazivom "Priča o jednoj lopti" govori o prvom igranju nogometa i prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Govori o jednom segmentu prošlosti grada na Savi, o vremenu s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kada zbog bogatih hrastovih šuma u Županju stižu industrijalci iz Engleske i ondje grade tvornicu tanina. A s Englezima u Županju je stigla i prva nogometna lopta. Slikovnica govori o ljubavi između industrijalca Freda i Šokice Katarine, ali i o životu u slavonskom selu prije stotinjak godina.



Ideju o pisanju dječje povijesne slikovnice o svome gradu autorica već dugo nosi u sebi. U Muzeju se, kazala nam je, često susreće s vrtićkom i školskom djecom, a povijesni narativ pokušava prilagoditi njihovom uzrastu. Razmišljala je o tome da bi im kroz dobru vizualizaciju svi ti događaji, godine i okolnosti bili razumljiviji. S druge strane, u posljednje se dvije godine intenzivnije druži sa slikovnicama jer je postala majka, pa svojoj djevojčici svakodnevno pokušava prenijeti ljubav prema čitanju. I u ovom se projektu, ustvrdila je, na najbolji način ispreplelo privatno i poslovno. Napominje da su edukativne publikacije za djecu i mlade slabo zastupljene u izdavačkoj djelatnosti hrvatskih muzeja. Zavičajni muzej u Županji dosad nije imao nijednu ovakvu publikaciju i njome su htjeli promijeniti tu praksu. Svjesni su, ističe Marta, koliko su knjige, a time i slikovnica, važne u djetetovu razvoju i otkrivanju novih svjetova i da one trebaju biti sastavni dio djetetova života od rođenja. Na slikovnici se vrijedno radilo cijelu ovu godinu, intenzivnije od ljeta. Autorica pogovora Katarina Bušić ističe kako su ozbiljne i najmanjima ponekad teško razumljive teme iz povijesti domišljatom idejom i tekstom kustosice Marte Huber pretvorene u zanimljivu i toplu priču punu zavičajnih posebnosti, tajni i novih pojmova koje vrijedi naučiti. Sa živopisnim ilustracijama akademskog slikara Mislava Lešić-Đurakovog, s mnoštvom zavičajnih prirodnih i etnografskih posebnosti i detalja skrivenih na stranicama, ova će slikovnica, uvjerena je, djecu ponukati na opetovano listanje i čitanje, a odrasle možda nakratko vratiti u svijet djetinjstva. Suradnica na slikovnici, profesorica Katarina Berać Vuić, autorica je kratkih pojmova koji se pojavljuju na svakoj stranici, kao i kviza kojim čitatelji nakon pročitane slikovnice provjeravaju svoje znanje.

Slikovnica je tiskana u 500 primjeraka, a svi zainteresirani mogu je kupiti u Muzeju.

Marija Lešić Omerović
Marta Huber autorica

Cilj nam je povećati interes, znatiželju, poštovanje i ljubav prema županjskoj lokalnoj baštini. Muzejski sadržaj želimo prezentirati na način koji će biti razumljiv i primjeren djeci i mladima.

O LOPTI, LJUBAVI...
”Prava je to županjska priča o prvom igranju nogometa u Hrvatskoj, koja nije izmišljena, o jednoj varoškoj djevojci i pomalo bajkovitoj ljubavi, o načinu života Županjaca krajem 19. i početkom 20. stoljeća”, ističe autorica pogovora, muzejska savjetnica i etnologinja Katarina Bušić. Službena promocija slikovnice predviđena je za veljaču 2023., za vrijeme Šokačkog sijela.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike