Regija
”PRIČA O JEDNOJ LOPTI” - EDUKATIVNA MUZEJSKA PUBLIKACIJA ZA DJECU I MLADE

Marta Huber napisala je prvu
povijesnu slikovnicu Županje
Objavljeno 22. studenog, 2022.
ŽUPANJAZavičajni muzej Županja dobio je hvalevrijednu edukativnu muzejsku publikaciju za djecu i mlade, čija je autorica kustosica Marta Huber. Slikovnica pod nazivom "Priča o jednoj lopti" govori o prvom igranju nogometa i prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Govori o jednom segmentu prošlosti grada na Savi, o vremenu s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kada zbog bogatih hrastovih šuma u Županju stižu industrijalci iz Engleske i ondje grade tvornicu tanina. A s Englezima u Županju je stigla i prva nogometna lopta. Slikovnica govori o ljubavi između industrijalca Freda i Šokice Katarine, ali i o životu u slavonskom selu prije stotinjak godina.Ideju o pisanju dječje povijesne slikovnice o svome gradu autorica već dugo nosi u sebi. U Muzeju se, kazala nam je, često susreće s vrtićkom i školskom djecom, a povijesni narativ pokušava prilagoditi njihovom uzrastu. Razmišljala je o tome da bi im kroz dobru vizualizaciju svi ti događaji, godine i okolnosti bili razumljiviji. S druge strane, u posljednje se dvije godine intenzivnije druži sa slikovnicama jer je postala majka, pa svojoj djevojčici svakodnevno pokušava prenijeti ljubav prema čitanju. I u ovom se projektu, ustvrdila je, na najbolji način ispreplelo privatno i poslovno. Napominje da su edukativne publikacije za djecu i mlade slabo zastupljene u izdavačkoj djelatnosti hrvatskih muzeja. Zavičajni muzej u Županji dosad nije imao nijednu ovakvu publikaciju i njome su htjeli promijeniti tu praksu. Svjesni su, ističe Marta, koliko su knjige, a time i slikovnica, važne u djetetovu razvoju i otkrivanju novih svjetova i da one trebaju biti sastavni dio djetetova života od rođenja. Na slikovnici se vrijedno radilo cijelu ovu godinu, intenzivnije od ljeta. Autorica pogovora Katarina Bušić ističe kako su ozbiljne i najmanjima ponekad teško razumljive teme iz povijesti domišljatom idejom i tekstom kustosice Marte Huber pretvorene u zanimljivu i toplu priču punu zavičajnih posebnosti, tajni i novih pojmova koje vrijedi naučiti. Sa živopisnim ilustracijama akademskog slikara Mislava Lešić-Đurakovog, s mnoštvom zavičajnih prirodnih i etnografskih posebnosti i detalja skrivenih na stranicama, ova će slikovnica, uvjerena je, djecu ponukati na opetovano listanje i čitanje, a odrasle možda nakratko vratiti u svijet djetinjstva. Suradnica na slikovnici, profesorica Katarina Berać Vuić, autorica je kratkih pojmova koji se pojavljuju na svakoj stranici, kao i kviza kojim čitatelji nakon pročitane slikovnice provjeravaju svoje znanje.

Slikovnica je tiskana u 500 primjeraka, a svi zainteresirani mogu je kupiti u Muzeju.

Marija Lešić Omerović
Marta Huber autorica

Cilj nam je povećati interes, znatiželju, poštovanje i ljubav prema županjskoj lokalnoj baštini. Muzejski sadržaj želimo prezentirati na način koji će biti razumljiv i primjeren djeci i mladima.

O LOPTI, LJUBAVI...
”Prava je to županjska priča o prvom igranju nogometa u Hrvatskoj, koja nije izmišljena, o jednoj varoškoj djevojci i pomalo bajkovitoj ljubavi, o načinu života Županjaca krajem 19. i početkom 20. stoljeća”, ističe autorica pogovora, muzejska savjetnica i etnologinja Katarina Bušić. Službena promocija slikovnice predviđena je za veljaču 2023., za vrijeme Šokačkog sijela.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA UDRUGA ZAŠTITNI JE ZNAK NAŠICA

Dar dobrote već devet godina čini dobre stvari

DRŽAVA U CIJELOSTI FINANCIRA TROŠKOVE

Izmjera za četiri katastarske općine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NATJEČAJ GRADA OTVOREN VEĆ 351. DAN

Zemljište za kunu kupilo
je 80 posto Šećeranaca

2

LOVAČKO DRUŠTVO “DUBRAVA” NIJEMCI

Na Lovačku zabavu stiglo 350 gostiju, na tomboli bila i divljač

3

OSNUTKOM HRVATSKOG ZAVODA ZA SOCIJALNI RAD

Centar za socijalnu skrb sada Područni ured HZSR-a Đakovo