Regija
NAJDUŽA ULICA U RH OPĆINI PRESKUPA ZA KIĆENJE

Ures ulice bio bi 10 % budžeta
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Osamkilometarsku ulicu Strizivojna kiti u središtu, prednost daje infrastrukturi
STRIZIVOJNA



Specifična prema mnogočemu, od toga da je duga gotovo osam kilometara, da joj kućni brojevi premašuju 600, da se za prolazak njome koristi javni autobusni prijevoz, da se u njoj nalazi 99 posto svih najvažnijih sadržaja u mjestu, najduža ulica u Hrvatskoj, Ulica braće Radić u Strizivojni, istoimenu Općinu stavlja i pred izazov kako ju okititi, u tehničkom i financijskom smislu. Jer za gotovo osam kilometara dugu ulicu trebali bi kilometri i kilometri lampica, girlandi, "vagon" velikih kugli i drugih ukrasa, pa se Općina odlučuje da ju blagdanski okiti samo u njezinu središnjem dijelu, koji je i središte mjesta - kod zgrade Općine, Dječjeg vrtića "Bajka", novouređenog parka.



- Ukrasi su toliko skupi, samo da vidite katalog njihovih cijena koje su još dodatno otišle gore u valu svih poskupljenja. Mi samo u Ulici braće Radić imamo približno 180 rasvjetnih tijela, pa računajte koliko bi koštali samo ukrasi za sve te rasvjetne stupove! Samo za kićenje gotovo osam kilometara te ulice trebalo bi nam i do 300.000 kuna, a mi imamo važnijih infrastrukturnih potreba koje treba rješavati i financirati, poput nogostupa, cesta, dijelova javne rasvjete. Zadaća nam je da ljudima osiguramo kvalitetnu infrastrukturu i što bolji komunalni standard - kaže načelnik Josip Jakobović. Usporedbe radi, za kićenje čitave najduže ulice u Hrvatskoj ovoj lokalnoj samoupravi trebalo bi gotovo deset posto njezina nevelikog proračuna, a koji s fiskalnim izravnanjem za ovu godinu iznosi približno 4,5 milijuna kuna.

- Svake godine za blagdansko kićenje mjesta utrošimo i do 25 tisuća kuna, ne pretjerujemo. Nisu vremena za takve troškove. No stalno gledamo da obnovimo postojeći blagdanski nakit nečim novim, nešto ostane trajno otprije, nigdje ne pretjerujemo - kaže Jakobović te kaže da do sada nije niti bilo prijedloga da se najduža ulica u Hrvatskoj okiti "kao Betlehem", od prvog do posljednjeg metra.

- Svi su svjesni da bi to bilo previše - dodaje načelnik. Za novac u slučaju potpunog kićenja ulice kaže da se može riješiti jedan dobar segment javne rasvjete. Ne treba mnogo mudrovati kako je racionalnije utrošiti općinski novac u cjelogodišnje ulično svjetlo, nego samo za "Betlehem" u prosincu.

- Gradovi si mogu priuštiti velike iznose za blagdansko kićenje ulica, trgova i parkova zbog svog statusa i mogućnosti, mi mali to ne možemo, mi imamo još infrastrukturnih potreba za riješiti i tome dajemo prioritet - kaže načelnik Jakobović.

Umjesto blagdanskog blještavila uzduž cijele ulice, satisfakcija joj je, a i cijeloj Strizivojni, da su u njoj sve brojniji sadržaji za što bolji život - osnovna škola, odnedavno i vrtić, i to s produženim boravkom, potom Općina, ambulanta, pošta, crkva, poslovni sadržaji, OPG-ovci, prvi park u mjestu..., a već nekoliko godina tu se trči i Cener.

Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana