Novosti
NOVE UPLATNICE ZA STRUJU

Ugostitelji: Divljanje cijena zaustavljeno, kalkulacije jasnije
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Zadovoljan je vlasnik kafića koji je mjesec ranije struju platio 5000 tisuća kuna, a sada je iznos 1400

Olakšanje je stiglo, ali cjelokupna situacija nije baš bajna. Tako su osječki ugostitelji za naš list komentirali nove račune za električnu energiju. Naime, na adrese kućanstava, ali i osječkih poduzetnika, ovih dana stižu nove akontacijske uplatnice za potrošenu električnu energiju, prve prema mjerama za ublažavanje rasta cijena električne energije za poduzetnike.



Vlada RH je, podsjetimo, u rujnu donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojim se uređuju način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne (i toplinske) energije. Kada je u pitanju cijena struje za poduzetništvo, napravljena je gradacija, za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023. Tako se za polugodišnju potrošnju do 250.000 kWh plaća niža cijena struje po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kuna po kilovatsatu, što je zapravo ista početna cijena koja vrijedi za kategoriju javnog i neprofitnog sektora. Nove uplatnice su se u utorak komentirale među osječkim ugostiteljima, jedan od njih je mjesec ranije struju platio gotovo 5000 tisuća kuna, a sada je iznos na uplatnici umnogome prihvatljiviji - 1400 kuna.

Dalibor Borota, novi predsjednik Ceha ugostitelja pri osječkom Udruženju obrtnika, kaže kako je sada neizvjesnost manja. "U svakom slučaju ovo je mjera koja je rezultirala smanjenjem neizvjesnosti koliki će biti iznosi na računu za električnu energiju i kao takva je dobrodošla. Malo će ublažiti ovu situaciju, no i mi ugostitelji i dalje smo pod opterećenjem svih inih poskupljenja", rekao je Borota.

​Gordan Šestić, vlasnik više ugostiteljskih objekata i restorana, tvrdi da je do velikih poskupljenja u jednom ugostiteljskom objektu imao račun za utrošenu električnu energiju oko 7000 kuna. "Nakon značajnog rasta cijena energenata račun je za isti objekt skočio na 15 tisuća, što je bio alarm za brzu reakciju te smo promijenili ugovornu cijenu s distributerom električne energije. Naime, potpisali smo ugovor s HEP Opskrbom, tako da nam sada računi iznose oko 11 tisuća kuna. Iako s našom potrošnjom upadamo u kategoriju povlaštenih kupaca, čini mi se da su naši sadašnji računi vrlo slični tom iznosu i da se za nas nije ništa promijenilo. Rekao bih zapravo da je to veliko poskupljenje bilo lov u mutnom distributera električne energije. Iskoristili su situaciju dok se ljudi nisu snašli kako bi ostvarili ekstraprofit na račun poduzetnika. Mislim da do toga nije trebalo, a nije niti smjelo doći, i dobro je da je Vlada reagirala", smatra Šestić.

​Dino Homan, čija je tvrtka zakupac gradskog prostora, do sada je cijenu električne energiju imao pod kontrolom, jer je već ranije s opskrbljivačem ugovorom riješio pitanje cijene. "Uz mjere Vlade RH ona će sada biti i još nešto niža, što je svakako dobrodošlo olakšanje, jer doista posljednjih mjeseci poslujemo uz stalno poskupljenje gotovo svih roba i troškova", rekao je Homan.

"Ono što je dobro jest da je zaustavljeno divljanje cijene struje, jer ona se od ljeta gotovo utrostručila. Sada ponovno znamo o kojem trošku se radi, što svakako olakšava kalkulaciju pri određivanju cijena. No, inflacija i dalje raste, troškovi su sve veći", kaže jedan vlasnik kafića koji je molio za anonimnost.

Dario Kuštro
KATEGORIJE POLUGODIŠNJE POTROŠNJE
Za polugodišnju potrošnju iznad 250 tisuća kilovatsati za kupce po jedinstvenoj tarifi određena je cijena od 1,6176 kuna po kWh, a za kupce s nižom i višom tarifom ona iznosi 1,7215 kn u višoj tarifi te 0,8447 kuna po kWh u nižoj tarifi. Prosječna cijena nakon što netko potroši tih 250.000 kWh iznosi 180 eura po MWh. U trećoj kategoriji, za velike potrošače, prosječna cijena iznosit će 230 eura po MWh.

Najčitanije iz rubrike