Novosti
I NOGOMET KAO PREDMET SPORENJA

Ministarstvo dopušta gledanje utakmica u školi, sindikat protiv
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Svaka će škola samostalno donijeti odluku hoće li za učenike organizirati zajedničko gledanje utakmice Hrvatske i Maroka

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopušta da učenici u školama mogu gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, ako postoji konsenzus roditelja, učenika i profesora, dok su školski sindikati protiv, smatrajući da to predstavlja obezvređivanje nastavničke profesije.



Svaka će škola samostalno donijeti odluku hoće li za svoje učenike organizirati zajedničko gledanje utakmice Hrvatske i Maroka na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, poručili su iz tog ministarstva. Jedini je uvjet da učenici ne gube gradivo, propuštene školske sate treba nadoknaditi, dodaju.

Nadoknada


Školski sindikati najavili su, pak, kako će u slučaju potrebe nadoknade izgubljenih školski sati zbog praćenja prijenosa nogometnih utakmica tražiti da se nastavnicima to plati kao prekovremeni rad. Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić podsjetio je kako su sindikati potpisnici kolektivnih ugovora koji reguliraju prekovremeni rad i sigurno će, bude li potrebno, podružnice i članstvo uputiti što učiniti kako bi ostvarili pravo da taj dodatni rad bude tretiran kao prekovremeni, i pružiti im logističku i drugu pomoć. "Vjerujem da to ipak neće biti potrebno, i da će se ‘glave ohladiti‘ i da se to ne smije raditi", naglasio je Stipić. Podsjetio je kako smo već imali "višu silu", primjerice pandemiju koronavirusa, kada se nastava morala prilagođavati svemu i svačemu, pri čemu su izgubljene stotine školskih sati, upitavši nije li valjda i nogomet "viša sila".

Skandaloznim drži pretpostaviti gledanje nogometa, ili bilo kojeg drugog sporta, održavanju nastave. Ustvrdio je kako se time obezvređuje nastavnička profesija. Pojasnio je kako se savladavanje gradiva temelji na kontinuitetu i pojedine propuštene nastavne jedinice moraju se nadoknaditi. S druge strane, otvara se pitanje jesu li nadoknade moguće, jer su mnogi učenici preopterećeni satnicom.

Suglasnost roditelja


Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević izjavila je da će profesori sami odrediti kada će se nadoknaditi propušteni sati, tako da učenici neće preskočiti gradivo. "Mislim da većina škola u Hrvatskoj neće imati organizirani prijenos. Previše se medijske buke diglo oko toga, jer ne radi se o tome da će škole ranije puštati djecu. Ako netko ipak napusti školu za vrijeme utakmice, to će morati opravdati njegovi roditelji", izjavila je. I predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec kaže da se utakmice Hrvatske mogu gledati uz suglasnost roditelja i djelatnika škole, uz nadoknadu tih sati u drugom terminu.

Za razliku od učenika, studenti na fakultetima ne moraju dolaziti na sva predavanja, ali neki bi profesori bilježili dolazak, neovisno o tome igra li Hrvatska ili ne igra, primjerice poput sociologa s Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića. "Osobno ću u srijedu održati nastavu, doduše Hrvatska ne igra u terminu predavanja, ali i da igra, nastave bi bilo i bilježio bih dolaske studenata", istaknuo je. Dodaje da se nogomet pokazao važnim za integraciju zemlje, izgradnju nacionalnog identiteta i promociju Hrvatske u svijetu, međutim, ona bi mladima trebala dati do znanja da više treba vrednovati rad, razvoj, obrazovanje i poštovanje pravila.

Igor Bošnjak
SABOR PODIJELILA STANKA ZA NOGOMET
I saborski zastupnici podijelili su se oko najavljene dvosatne stanke u radu za vrijeme utakmice Hrvatske i Maroka, pri čemu je za jedne riječ o jeftinom populizmu, a za druge je to pitanje nacionalnog ponosa. Mišel Jakšić (SDP) kaže da voli nogomet, ali prekidanje sjednice Sabora i nastave u školi da bi se gledala utakmica njemu je dosta čudna situacija. "Ne pamtim da smo ikada zbog prvog kola prekidali rad i svi gledali utakmicu", kazao je. Nikola Grmoja (Most) najavljuje da će gledati utakmicu. "Pa i da Sabor zasjeda, opet nas građani ne bi pratili. Problematičnije je što će Sabor raspravljati o najvažnijem dokumentu u državi, a tko će to gledati", upozorio je.

DODATNO PLATITI
Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da se nadoknade sati prema "nečijoj tuđoj" odluci trebaju platiti kao prekovremeni rad. Izjavu ministra da će se u školama moći gledati utakmice, ako je većina za to, drži nepromišljenom.