Svijet

Kurti okrivljuje EU da je odustala od prijedloga o normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija
Objavljeno 22. studenog, 2022.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak medijima na albanskom jeziku da je za Prištinu neprihvatljiv prijedlog Bruxellesa o registarskim tablicama, optuživši EU da je "praktički odustala" od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Čelnici Srbije i Kosova nisu u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu došli do rješenja koje bi uklonilo napetosti zbog najave kosovske strane da će početi kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim tablicama na sjeveru Kosova, objavio je ranije danas visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

On je zajedno s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom posredovao u razgovorima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Kurtija.

Borrell je odgovornost za neuspjeh današnjih razgovora pripisao Kurtiju. Kosovski premijer, pak, tvrdi "sa žaljenjem" da je odgovorna EU, konkretno Borrell.

"Sa žaljenjem moram reći da su posrednici EU-a, u ovom slučaju Borrell, praktički odustali od ožujka 2023. godine, ali i od prijedloga EU-a za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije" citira prištinska RTK-a izjavu Kurtija.

On inzistira da su "oni (EU) sami predložili taj datum" i da je "spreman dolaziti u Bruxelles na sastanke uvijek sa istom strukturom i redoslijedom".

"A to je konačan dogovor o punoj normalizaciji odnosa u čijem središtu je obostrano priznanje, pa i aktualna pitanja, kao što je pitanje tablica, ali jedno bez drugog ne može", poručio je Kurti.

Prijedlog EU-a na današnjem sastanku bio je da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, a da Srbija ne izdaje nove "KM" tablice.

Kurti je, kako prenosi RTK, novinarima u Bruxellesu rekao da to za Prištinu "nije prihvatljivo" ako nije propraćeno onim za šta su pozvani na razgovor, što je, po njegovoj ocjeni, "da se hitno obavežemo na konačni dogovor o punoj normalizaciji odnosa".

"Ne možemo biti neodgovorni da se ne bavimo aktualnim temama, ali ne možemo se pretvoriti u državni vrh koji se bavi samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaramo o normalizaciji odnosa. Zato smo u situaciji u kojoj smo sada", ocijenio je Kurti.

On se, kako je rekao, "nada da će EU smoći snage da stane iza vlastitog prijedloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", ali da poslije osam sati razgovora na šest sastanaka, od kojih tri bilateralna i tri trilateralna, "nemamo dogovor".

U Beogradu se večeras očekuje obraćanje srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića koji je danas novinarima u Bruxellesu rekao da dogovor nije postignut, ustvrdivši da je srpska strana bila kooperativna i konstruktivna u pokušajima da se nađe rješenje.

U međuvremenu, iz diplomatskih krugova u Prištini stižu poruke da je "situacija razočaravajuća", te da trenutačno stanje predstavlja opasnost za sigurnost na Kosovu.

Britanski veleposlanik Nicholas Abbott je poručio kako je neophodno odmah postići napredak u sporazumu o normalizaciji odnosa koji bi "sporove oko pitanja kao što su registarske tablice učinio nepotrebnim", javila je agencija Tanjug pozivajući se na prištinske medije.

"Trenutna situacija predstavlja opasnost za sigurnost i život običnih ljudi na Kosovu i odvraća pažnju od vladine misije da poboljša njihove živote. Sve strane moraju izbjegavati akcije koje bi mogle dovesti do eskalacije napetosti ili da izazovu sigurnosne prijetnje", poručio je Abbott na Facebooku.

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz uzvratila je na Twitteru da Kosovo "ostaje posvećeno dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom", ali da se "održiv sporazum može postići samo kroz fer i pravična rešenja, pri čemu je najvažnije međusobno priznanje".

Poslije vijesti iz Bruxellesa, a uoči najavljene primjene novčanih kazni od utorka na koje su Srbi sa sjevera reagirali porukama da će im se usprotiviti, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i ostalim gradovima većinski naseljenim Srbima situacija je "mirna, ali izuzetno napeta", objavio je večeras portal Kosovo online.

U sjevernom dijelu večeras je uočljivo manje policijskih patrola pravosudne misije EU-a (Euleks) nego proteklih dana, dok se na mostu koji razdvaja sjeverni srpski od većinski albanskog južnog dijela grada nalazi samo jedno vozilo talijanskih karabinjera iz kontingenta međunarodnih mirovnih snaga (KFOR).

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana