Novosti
MINISTAR FINANCIJA ODGOVARA NA KRITIKE

Primorac: Novim porezom ne želimo nikoga kazniti
Objavljeno 21. studenog, 2022.
”Očekujemo konstruktivne savjete, a sve realno i argumentirano ćemo i uvažiti”

Ministar financija Marko Primorac poručio je da se dodatnim porezom na dobit ne želi kazniti poduzetnike, podsjetivši i na pomoć koji su dobili od države, dok je profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov ocijenila da je najavljeni porez "vrlo nepravedan".



Primorac i Ivanov izjavili su to na marginama skupa "Ekonomske politike RH i očekivanja za 2023. godinu: izvoz i industrija", u organizaciji udruge Hrvatski izvoznici, na kojem je više izvoznika ocijenilo da će novi porez imati negativne implikacije na razine njihovih ulaganja. Upitan o takvim ocjenama, Primorac je rekao da razumije njihovu zabrinutost te da su oni, kao i ostali poduzetnici, protiv uvođenja novih poreza. Međutim, u okolnostima krize bez presedana, koja je utjecala i na standard građana, Primorac smatra "odgovornim i moralnim" da dio njezinog tereta dominantnije podnesu oni gospodarski subjekti koji su, unatoč teškim okolnostima, u ovoj godini ostvarili značajno natprosječne razine dobiti. U ovim okolnostima, ocijenio je Primorac, borba za očuvanje nečijeg investicijskog potencijala ili profitne marže, a koja bi bila ispred interesa građana i koja bi zanemarivala njihove potrebe, bila bi neopravdana, pogotovo nakon što je Vlada snažnim mjerama pomogla gospodarstvenicima te očuvala gospodarski rast i njihov investicijski potencijal. Naime, Primorac je prošli tjedan predstavio nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit, koji će plaćati kompanije s prihodima većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek. Cilj je da porez u Saboru bude izglasan u ovoj godini, odnosit će se na 2022., a bit će naplaćen u 2023. godini. Prijedlog zakona trenutačno je u javnom savjetovanju, a Primorac očekuje konstruktivne savjete i kritike, pri čemu će se, kako je rekao, sve realno, racionalno i potkrijepljeno argumentima, i uvažiti. Ministar je istaknuo da Vlada nije "ostavila" poduzetnike kada su zbog značajnog porasta cijene energenata "vapili za pomoći države", a tako sada brzo reagira i kada je potrebna pomoć građanima, što se čini i najavom uvođenja dodatnog poreza na dobit. Upitan o kritikama profesorice Ivanov da je novi porez "besmislen i nepravedan", Primorac je rekao da je svaki potez, odnosno svaka intervencija države za nekog "jako pravedna, a za nekog jako nepravedna". Pritom je postavio i pitanje je li "opravdano i normalno" da subvencioniranu cijenu električne energije imaju oni subjekti koji ostvaruju natprosječan rast dobiti? "To je pitanje na koje je nemoguće jednostavno odgovoriti", ocijenio je Primorac, dodajući da je Vlada zahvatila prilično širok krug subjekata kojima je pružena pomoć. Tako se u ovim okolnostima, rekao je Primorac, ne biraju subjekti, nego se donosi porez koji je solidaran.

Dijana Pavlović
RECESIJA PRIJETI
Predsjednik Uprave tvrtke Končar - distributivni i specijalni transformatori Vanja Burul, rekao je da 90 posto prometa te tvrtke otpada na izvoz, a da se prvi signali osjete te se može reći da je “recesija tu negdje iza ugla”. Nada se da do recesije neće doći, no u tvrtki su spremni i na to. Tvrtka kojoj je na čelu ući će “u škare” novog poreza, pri čemu je Burul napomenuo da su 2018. pokrenuli investicijski ciklus u kojem je uloženo više od 120 milijuna kuna u povećanje kapaciteta te su ostvareni i veći prihodi, pa i dobit. Vlasnik tvrtke Šestan-Busch Alojz Šestan nada se da njegova tvrtka neće zabilježiti pad narudžbi, no boji se da će zbog globalne situacije, pa tako i rasta cijena repromaterijala i energenata, poslovanje biti sve teže.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?