Novosti
SUKOB MINISTRA I PREDSJEDNIKA RH

Vojnici morali na dva postrojavanja
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik RH Zoran Milanović na dvije su odvojene svečanosti u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu ispratili 38. hrvatski kontingent, koji u sklopu NATO-ove misije putuje na Kosovo. Zbog njihova su se sukoba vojnici morali u dva sata dva puta postrojavati. "To je samo potvrda da je Pantovčak našao poligon da bi se razračunavao s Vladom. Ovdje je vojska poligon za Milanovića, za mene nije", izjavio je Banožić, upitan za svoj odnos s predsjednikom. "Od prvog dana govorim da vojska ne smije i ne treba biti poligon, ne za Banožića, ne za Milanovića, ni za jednog političara. Mi ćemo otići, HV će ostati", kaže. Ustvrdio je kako je mandat podredio tomu da vojsku makne s naslovnica. "Meni je čast što sam došao ispratiti hrvatski kontingent. Izmičem se ispred svega što bi moglo naštetiti HV-u, pa to pitanje trebate uputiti protokolu predsjednika", rekao je Banožić, upitan je li mu neugodno zbog odvojenih svečanosti. Komentirao je i smjenu bivšeg ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, čije je razrješenje pokrenuo Milanović. "Je li vama normalno da se ravnatelj VSOA-e tako smijeni? Nisu uopće razgovarali o tome, nego je izišao pred medije i smijenio ravnatelja. Rješavaju li se tako problemi unutar vojno-sigurnosnog sustava", upitao je.

"Oni su profesionalci, ali nema potrebe da stoje dvaput, sat vremena duže bezveze. Onda se to može zvati jednom vrstom sitne prijevare, generalne probe, ali generalne jer on je generalna sramota. Članovi obitelji nisu bili na toj farsi, koju je Banožić organizirao na prijevaru u zadnji tren", rekao je pak Milanović, dodavši kako ima "đon-obraz" i nikad mu nije neugodno, ali misli da je na pravoj strani povijesti. "Banožić nije izbačen iz protokola. Ovo možemo nazvati sramotom, nije mi neugodno, ali mi je žao", rekao je. Zapovjednik kontingenta, brigadir Marko Pulić, kazao je da će sve zadaće odraditi vojnički i profesionalno te se vratiti živi i zdravi.

Milanović je spomenuo i DORH. “Ponavljam državnoj odvjetnici: Što je sa slučajem Banožić”, upitao je, rekavši da je prošlo osam mjeseci. I.B./H
Prvo je vojnike ispratio ministar Banožić, a dva sata poslije to je učinio predsjednik Milanović

38.

hrvatski kontingent otputovao je u misiju na Kosovu