Svijet
SPORNE TABLICE

Bruxelles: Srbija i Kosovo bez dogovora
Objavljeno 21. studenog, 2022.

Čelnici Srbije i Kosova nisu u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu došli do rješenja koje bi uklonilo napetosti zbog najave kosovske strane da će početi kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim tablicama na sjeveru Kosova.

 “Nakon mnogih sati razgovora, dvije strane nisu uspjele dogovoriti rješenje”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je zajedno s posebnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom posredovao u razgovorima koje su vodili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

 Borrell je odgovornost za neuspjeh pripisao kosovskom premijeru Kurtiju.

 “Mislim da postoji ozbiljna odgovornost za neuspjeh i bilo kakvu eskalaciju sljedećih dana. Predsjednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije", izjavio je Borrell nakon razgovora koji su trajali skoro devet sati.

Kosovska vlada je najavila da će od 21. studenoga, početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim. S približavanjem toga datuma rasla je napetost, a u Komisiji to nazivaju “najozbiljnijom situacijom” od 2013. godine.

Borrell je od kosovske strane tražio da ne počinje naplaćivati kazne, a od srbijanske da prestane izdavati srpske registarske tablice.

 Srbija je pristala na taj zahtjev, dok je Kurti odbio.  Borrell je istaknuo kako se više ne može nastaviti na ovaj način da se stvari pokušavaju rješavati od krize do krize, a da se temeljna pitanja ne dotaknu.

 “Srž krize ide puno dalje od registarskih tablica. Rekao sam da ne možemo nastaviti ovako", rekao je šef diplomacije EU-a.

Da dogovor između Srbije i Kosove nije postignut potvrdio je novinarima i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Iz razloga koji mi nisu jasni, nismo uspjeli postići apsolutno nikakav dogovor... Albanska strana nije htjela ništa prihvatiti", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Dogovor s Prištinom nije postignut iz "nepoznatog razloga", a "sada se zna koja strana je bila za mir", rekao je Vučić ističući da je srpska strana bila konstruktivna, ali da albanska nije htjela prihvatiti nijedan prijedlog.

On je naveo da će "pričekati izjavu šefa eurodiplomacije" i da će srpska strana "poštivati njegove preporuke" da ne izdaje nove tablice s oznakom KM, uz istodoban prijedlog Prištini da ne primjenjuje najavljene kazne.

Vučić je ocijenio da "predstoji teško razdoblje", a sunarodnjacima na Kosovu poručio je da je "njihova država uvijek uz njih". H

Najčitanije iz rubrike