Sport
GLEDA SE PREMA ZIMSKOM PRIJELAZNOM ROKU

Miereza žele u Meksiku i MLS-u, stigla je ponuda za Nejašmića
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Nije isključena ni opcija Mierezova odlaska na posudbu uz mogućnost otkupa

Odmor nogometaša Osijeka između dvije polusezone tek je počeo a već postoje naznake kako će u Gradskom vrtu biti vruće kada je riječ o zimskom prijelaznom roku.



Nije tajna da je težnja osječkog kluba racionalizacija troškova, u što se uklapa i poneki izlazni transfer. Osijek ima, za ono što ga čeka na proljeće, preglomazan igrački kadar, koji će se tijekom zime pokušati smanjiti. Opcija u NK-u Osijek imaju napretek jer zanimanja za njihove igrače ne nedostaje, a nekolicini ugovori istječu sljedećeg ljeta, pa će se s nekima od njih vjerojatno razgovarati o uvjetima eventualnih sporazumnih raskida.

Razmatranje ponuda


Međutim, NK-u Osijek daleko je važnije ostvariti bar dva transfera na kojima će se zaraditi ozbiljniji novac. Već se dugo govori o odlascima reprezentativnog vratara Ivice Ivušića i mlade zvijezde u usponu Diona Drene Belje, ali ovih dana u prvi plan su iskočila druga dva imena za mogući transfer. Naime, opcije odlaska iz Gradskog vrta otvaraju se za napadača Ramona Miereza i veznjaka Darka Nejašmića. Ponude koje su došle Argentinca bi mogle odvesti daleko, "preko Bare", na američki kontinet. Za njegove su usluge zainteresirani u Meksiku i američkom MLS-u. Ramon spada među najbolje plaćene igrače bijelo-plavih pa se ne treba iznenaditi da mu klub upali zeleno svjetlo za odlazak ako odšteta bude zadovoljavajuća. Osijek bi, u njegovu slučaju, želio vratiti uloženo, a to nije malo. Za Miereza je plaćena najveća odšteta u povijesti kluba (2,5 milijuna eura), a uz to određeni postotak od eventualnog transfera pripada Alavesu, pa kada se sve to zbroji za očekivati je kako će Osijek željeti odštetu koja se kreće oko četiri milijuna eura. S Nejašmićem je, pak, situacija drukčija. Za njega su ponude stigle s europske adrese. U Gradskom vrtu razmatraju tu ponudu, a nije isključeno da u smjeru odakle je ponuda stigla ode protuponuda.

Nedostaje brzine


Uglavnom, kako se sada čini, u Gradskom vrtu neće imati previše problema ostvariti svoje planove tijekom zimskog mercata. Jasno, zanimanje za Miereza i Nejašmića ne znači kako će oni i napustiti osječku svlačionicu, jer obojica imaju cijenu koja nije niska. Za Miereza je moguća i posudba uz mogućnost otkupa, što je opet vezano uz visinu njegove plaće.

Ipak, NK Osijek možda je važnije pitanje kako riješiti situaciju s igračima koji imaju visoke plaće a pali su u drugi plan otkako je Rene Poms preuzeo momčad. To se prije svega odnosi na Karla Bartoleca i Ivana Fiolića, a tu su još Antonio Mance, Mihret Topčagić, pa i Diego Barri, kojima na ljeto istječu ugovori. Imat će sportski direktor bijelo-plavih Ivica Kulešević pune ruke posla, a ako bi se bar dio tih odlazaka ostvario, nema nikakve dvojbe kako će Osijek duboko "umočiti ruke" i u dovođenje novih igrača. Procijenjeno je da momčadi, koja je najstarija u HNL-u, treba svježe krvi, ali prije nego što ona bude ubrizgana, treba napraviti prostor u postojećem rosteru. Sve te promjene u skladu su s novim smjerom koji su si zacrtali u osječkom klubu, a on je prije svega vezan uz smanjenje troškova i stvaranje momčadi koja će moći na kvalitetan način odgovoriti idejama nogometa koje ima trener Rene Poms.

Za njegov način igre Osijeku u ovom trenutku najviše nedostaje brzine, pa treba očekivati kako će na meti bijelo-plavih biti igrači koje, između ostalog, krasi baš taj atribut.

Dalibor Keler
Najčitanije iz rubrike