Regija
GRADSKA VIJEĆNICA IVANA FRANCEM NA PRESICI:

Ide skuplji parking,
javnost nije pozvana da
se uključi u savjetovanje
Objavljeno 21. studenog, 2022.
ĐAKOVO - Na stranicama Univerzala vidjela sam izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu izmjene cjenika usluga parkiranja koja slijedi od 1. siječnja, a gdje satna karta u prosjeku ide gore za 10 posto. Namjerno kažem da je internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću između 5. listopada i 4. studenoga "provedeno navodno" jer Univerzal nigdje nije javno pozvao da se uključimo u savjetovanje u vezi s cjenikom, pa stoga nije bilo ni primjedbi na nj te je on vjerojatno već upućen gradonačelniku da odobri suglasnost - rekla je na presici pokraj parking-naplatnog aparata gradska vijećnica Ivana Francem.

- Na to povećanje, bojim se, ne možemo utjecati jer je odluka na gradonačelniku; zainteresiranost mu je izostala i pri dosadašnjim poskupljenjima - dodala je. Osvrnula se i na priloženu analizu cijene, ustvrdivši da je komunalac koristio obrazac obračuna cijene jednog grada na obali, a koji je to, dodala je, odradio još 2019.

- Ako je to već tako, onda znaju i da je tamo, uz satnu cijenu parkiranja od 5 kuna, dnevna karta 60 kuna - kaže Francem. U znaku dnevne karte nastavila je presicu.

- Budući da sam kao gradska vijećnica na zadnjih par Gradskih vijeća zahtijevala da se cijena dnevne parkirne karte korigira i stavi u zakonski okvir, a što se novim cjenikom ne čini, obveza mi je javno istupiti i pozvati gradonačelnika da ovakav cjenik nije prihvatljiv i baca novu sjenu na naplatu parkinga - rekla je. Reagirala je i na izračun dnevne parkirne karte.

– Krši više odredbi. Prema prijedlogu Univerzala, njezin izračun je "cijena sata parkiranja puta 24 radna sata", pa je nova cijena dnevne karte za 0. zonu 108,50 kn, za 1. zonu 72,33 kn, a za 2. i 3. zonu 54,25 kn, a tvrdim da one prema zakonskim okvirima trebaju iznositi 58,76 kn za 0. zonu, 39,13 za 1. i 29,38 kn za 2. i 3. zonu. Visoki upravni sud 2017. odlučio je da se ne smiju izdavati kazne za neplaćanje parkinga, a koncesionari tome doskaču dnevnim kartama. No one se onda izdaju za 24 sata, ali se obračunavaju samo za sate koji se naplaćuju – to je u Đakovu 13 sati, rekla je Francem, dodavši da je sve izvan toga nedozvoljena naplata.

Dodaje da je povećana i tzv. nagodbena karta – s 30 na 37,67 kn, ocijenivši da taj termin prema Zakonu o zaštiti potrošača građane dovodi u zabludu. S. Župan
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike