Regija
U DRAVSKOJ PRIČI U NOSKOVCIMA

Obilježen Europski dan suradnje 2022.
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Predstavljeno je dvanaest značajnih prekograničnih Interreg projekata suradnje Hrvatske i Mađarske
NOSKOVCI - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa Županijom, Razvojnom agencijom Vidra i Zajedničkim tajništvom programa Mađarska-Hrvatska, u sklopu proslave događaja European Cooperation Day 2022., obilježila je u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima Dan mađarsko-hrvatskih prekograničnih projekata.

Sve nazočne, među kojima su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Zajedničkog tajništva Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska, Márton Szűcs, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i načelnik Općine Gradina Josip Vučemilović Jurić, pozdravile su ravnateljica Javne ustanove domaćina Tatjana Arnold Sabo i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

Ravnateljica VIDRA-e istaknula je da se suradnja sa susjedima u Mađarskoj nastavlja, ali da je vrijedno prisjetiti se prekograničnih projekata od 2007. godine do danas. Odabrano je 12 projekata kao reprezentativni primjer uspješnih projekata i follow up projekata, jer su se neki ponavljali, a za neke se očekuje nadogradnja.

Ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo kaže da je Dravska priča velikim dijelom upravo kroz projekte prekogranične suradnje s Mađarskom postala to što je danas.

– Pokazali smo kako međudržavnom suradnjom i projektima bilo vezanima za našu osnovnu djelatnost, koja je zaštita prirode, bilo za edukativne aktivnosti i suradnje sa školama, ili da se radi o razvoju turizma, odnosno održivih oblika turizma u jednom zaštićenom području prirode, naši sadržaji mogu generirati i gospodarski razvoj ovog područja naše županije. – rekla je ravnateljcia Arnold Sabo te dodala da je Dravska priča ove godine imala više od 3000 posjetitelja u jednodnevnim programima, škola, vrtića, studenata, udruga, obitelji, a ostvareno je i gotovo 500 noćenja.

Prema riječima župana Igora Androvića, Virovitičko-podravska županija se kroz dugi niz godina pokazala uspješnom u provođenju prekograničnih Interreg projekata. – Proveli smo puno projekata koji su značili bolji život i standard građana, prije svega razvoj turizma, gospodarstva, poduzetništva, obrazovanja, te iz sektora kulturne i prirodne baštine… Ovdje, u Centru za posjetitelje Dravska priča, možemo vidjeti što se sve može kroz ovakve projekte, – rekao je župan Andrović.

Predstavljeno je potom dvanaest značajnih projekata suradnje Hrvatske i Mađarske u čijoj su provedbi sudjelovale i virovitičko-podravske institucije.

European Cooperation Day bio je prigoda i za razmjenu znanja i iskustava u prezentaciji i interpretaciji prirode, kao i upravljanju posjetiteljskim centrima s kolegama iz mađarskog Nacionalnog parka Dunav – Drava, kojima su djelatnici Javne ustanove prezentirali sve sadržaje Posjetiteljskog centra Dravska priča.

Europski dan suradnje 2022. pokazao je da se projekti koji su provedeni kroz prekograničnu suradnju Interreg Hrvatska-Mađarska iz sektora kulturne i prirodne baštine, područja obrazovanja i poljoprivrede, kao i turizma, provode na području cijele Virovitičko-podravske županije i doprinose njezinu razvoju.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike