Zeljko Lukunic/PIXSELL
15.5.2024., 00:00
ODBAČEN ODMAH NAKON ROĐENJA
Bebu ostavljenu u kanti za smeće spasila dva mladića
Policija je slučaj okarakterizirala kao teško ubojstvo u pokušaju

Voditeljica Odjela neonatologije Kliničke bolnice "Sveti Duh" Rebeka Ribičić potvrdila je da je novorođenče, koje je u noći na utorak primljeno u tu bolnicu, nakon što je pronađeno u kanti za smeće u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja.

Novorođenče je prebačeno na Sveti Duh kolima hitne pomoći, a riječ je o dječaku koji je oko ponoći zaprimljen na odjel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo, rekla je Ribičić. Kod djeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i izvan bilo kakve životne ugroze. "Dijete plače, ružičasto je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahno je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo njime jako zadovoljni", dodala je. Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije. "Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je star teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja mogao je biti star vrlo malo, možda sat, maksimalno dva, sudeći prema kliničkom stanju kad je dovezen", rekla je. Na dječaku nije bilo vanjskih ozljeda, a krv je bila majčina, od porođaja. S njim se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života. "Uključene su stručne službe bolnice i centar za socijalnu skrb. Do definitivne odluke kamo i kako s djetetom, ono će ostati kod nas na odjelu", kaže Ribičić.

Zagrebačka policija izvijestila je da su dobili dojavu građana i na području Zaprešića pronašli novorođenče koje nije bilo životno ugroženo te je prevezeno u KB "Sveti Duh". Obavljen je očevid i slijedilo kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti. Mediji navode da je novorođenče bilo umotano u deku. Policija taj događaj kvalificira kao pokušaj teškog ubojstva, kaže glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goatti. ‘‘Budući da se radi o novorođenčetu koje pripada ranjivoj skupini, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju‘‘, rekla je, dodajući kako je cilj utvrditi sve okolnosti događaja, kao i identitet roditelja. Kaže da je kriminalističko istraživanje sada u osjetljivoj fazi jer prikupljaju relevantne informacije i gledaju kamo vodi sumnja. Policija je pozvala građane da im se, ako imaju informacije o okolnostima događaja, obrate na broj 192. Ističe kako su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te su mu brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.

Goatti kaže da su stopostotno učinkoviti kada je riječ o kaznenim djelima ubojstava i teških ubojstava te idu u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio ovaj mučan slučaj.

Igor Bošnjak
{embed_infobox_gray}258919{/embed_infobox_gray}