Crna kronika
OPET ISTA PRESUDA

Supružnici osuđeni na 12 i 9 godina zbog ubojstva Fadljević
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Mijo i Slavica Karamazan krivi su za ubojstvo Zorice Fadljević čije tijelo nije pronađeno

Supružnici Mijo i Slavica Karamazan ponovno su osuđeni zbog ubojstva, kao i u pomaganju, Sibinjke Zorice Fadljević. Druga po redu nepravomoćna presuda na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu donesena je jučer, a Mijo je opet, kao počinitelj ubojstva, osuđen na 12, a Slavica kao pomagačica na devet godina zatvora. Podsjetimo, supružnici nisu priznali povezanost s ubojstvom Zorice Fadljević, niti je njezino tijelo pronađeno. Obrana je najavila žalbe na presudu.- Očekivao sam ovakvu presudu i naravno da ćemo se žaliti, jer i dalje smatramo da ne postoji dovoljno kvalitetnih dokaza i visok stupanj izvjesnosti. Recimo da se u pravnom sustavu mogu dopustiti indicije za nečiju smrt, čak i kada nema tijela te dalje ostaje otvoreno pitanje s kojim sredstvom je kazneno djelo počinjeno, gdje je počinjeno, je li se netko poskliznuo i pao? Zapravo se ništa ne zna. Zašto zaključujemo da se radilo o izravnoj namjeri i ubojstvu? Obrana čini što može, sud ima svoj stav, a mi ćemo svoj stav izraziti u žalbi. Ovo je zaista jedinstven predmet. Primjerice, imamo presudu parničnog suda po kojoj se odbija utvrditi da je netko mrtav, jer je potrebno proći pet godina od nečijeg nestanka da bi se proglasila smrt. Naravno, to ne obvezuje kazneni sud i sud ima pravo zaključiti da je osoba mrtva, no u ovom slučaju sve skupa ne smatramo dovoljno uvjerljivim da bi ih se osudilo na devet i 12 godina zatvora - rekao nam je Zoran Mataić, odvjetnik Mije Karamazana.

Supružnici Karamazan na iste su kazne nepravomoćno osuđeni i početkom listopada prošle godine, a u veljači ove godine Visoki kazneni sud presudu je ukinuo i vratio na ponovno suđenje. Supružnicima je produljen istražni zatvor, a Mijo se žalio redom do Ustavnog suda.

Zorica Fadljević posljednji put viđena je 8. studenoga 2019. godine, oko 17 sati, kada ju je suprug dovezao pred bolnicu u Slavonskom Brodu, nakon čega joj se gubi svaki trag. Njezin profil i dalje se nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Istraga je dovela do bračnog para iz Šumeća, nakon čega su oboje uhićeni. U pritvoru su bili pola godine, nakon čega je Vrhovni sud donio odluku da se brane sa slobode. Nakon prve nepravomoćne presude, s obzirom na to da se radilo o zatvorskim kaznama duljim od pet godina, ponovno su pritvoreni.

Sandra Lacić
VJEŠTAK PSIHIJATAR O PRIZNANJU UBOJSTVA
Kako prenosi portal SBPlus, saslušan je vještak psihijatar Miroslav Herceg, čiji je zadatak bio utvrditi ubrojivost prvooptužene u trenutku kada je ona u požeškoj bolnici, nakon pokušaja suicida, rekla da je nestalu Zoricu Fadljević ubio njezin suprug te da je krv, koja je bila posvuda, pa tako i po njoj, uklonila sanitarom. Slavica Karamazan ovo je izjavila po dolasku u požešku bolnicu, gdje je završila zbog pokušaja samoubojstva. - I po formi i po sadržaju, iskaz je suvisao. No, je li on istinit ili nije, to mi ne možemo znati - kazao je psihijatar, potvrdivši ranije izrečenu ocjenu da kod osuđene, premda je bila u afektu i vidljivo uzrujana, nisu vidljivi nikakvi znaci halucinacija ili sumanutih misli.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana