Ekonomija
ZNANOST I GOSPODARSTVO

Weber: Vodi se nesmiljena borba za zaposlenike
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Mjere se sve više koriste, odlazak mladih uvelike je smanjen, imamo golem pad broja nezaposlenih

Šesti Susret znanosti i gospodarstva u organizaciji osječkog Ekonomskog fakulteta (EFOS) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak je održan u Auli Glagoljice, na Ekonomskom fakultetu, uz nazočnost oko 180 sudionika.



Prezentirajući temu "Tržište rada Republike Hrvatske i postpandemijski oporavak" Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kazao je kako Ministarstvo svake godine radi detaljne analize tržišta rada i daje jasnu poruku obrazovnom sustavu na razini gradova, županija i nacionalnoj razini koja su zanimanja prijeko potrebna tržištu rada.

- Trudimo se dati obol kako bismo upisnu politiku uskladili s onim što mi vidimo da je potrebno tržištu rada. Zaduženi smo i za aktivne politike zapošljavanja, a ulaganjima od milijardu kuna godišnje nastojimo potaknuti kvalitetno zapošljavanje mladih ljudi koji izlaze sa sveučilišta. U tu svrhu osigurali smo nikada izdašnije mjere za mlade kroz mjeru potpora zapošljavanja pripravništva. Svime što možemo želimo mladima osigurati opstanak, što bolja primanja te sigurne radne uvjete u smislu radnog odnosa - rekao je Vidiš.

Smatra da postižu dobre rezultate, jer je odlazak mladih smanjen, mjere se sve više koriste, imamo golem pad broja nezaposlenih, a sve više mladih ostaje u Hrvatskoj, pa Ministarstvo koristi sve instrumente koje ima da to i potakne. Također je naglasio da se uspjelo zadržati radna mjesta nakon pandemije.

- Uloženo je više od 12 milijardi kuna, a oko 700 tisuća radnica i radnika obuhvaćeno je našim mjerama, što rezultira rekordno niskom nezaposlenošću. Ono što posebno ističemo je da nakon 2008. godine imamo nikada veći broj osiguranika. Više od 1.620.000 osoba je osigurano, dakle stvaraju se radna mjesta, i u tom smislu imamo pozitivne i ohrabrujuće pokazatelje - zaključio je Vidiš.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber ustvrdila je kako udruga poslodavaca već neko vrijeme snažno zagovara reformu upisnih kvota na fakultete.

- Posebice je to došlo do izražaja ove godine, kada je 11 tisuća mjesta na fakultetima ostalo nepopunjeno. To, uz ovu demografsku katastrofu i niski natalitet te iseljavanje, svjedoči o neusklađenosti visokog obrazovanja s potrebama tržišta rada - ističe Weber.

Što se, pak, tiče nedostatka radne snage u Hrvatskoj, Weber navodi da kvalificirane radne snage nedostaje u svim industrijama.

- Na tržištu rada vodi se doslovce nesmiljena borba za svakog zaposlenika, posebice ako je riječ o obrazovanim, motiviranim i ambicioznim ljudima koji se žele stalno obrazovati i ulagati u sebe - poručuje direktorica HUP-a.

Na upit u kojoj se mjeri nedostatak radne snage može nadoknaditi uvozom stranih radnika, Weber ističe da pokušaji postoje, jer je ove godine "uvezeno" više od 100 tisuća stranih radnika u Hrvatsku.

- Bila bih mnogo sretnija da se gospodarskim mjerama djeluje i na povratak naših iseljenika, ali i na poboljšanje nataliteta - poručila je Weber.

Tomislav Prusina
Prilagoditi programe
Povezivanje znanosti i gospodarstva iznimno je važno za tržište rada, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, kako bi Sveučilište i fakulteti konstantno radili na prilagodbi svojih studijskih programa potrebama tržišta rada. Grad Osijek radi na stvaranju poticajnih mjera za razvoj poduzetništva kako bi se tržište rada osnažilo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike