Autoglas
ZIMA NA KOTAČIMA

Kako pripremiti auto za zimu, nemojte da vas minusi zaskoče
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Iako je kalendarski srce jeseni, u gorjima je zima zakucala na vrata. Ne dopustite da vas zima zatekne nespremne

Iako je kalendarski srce jeseni, u Gorskom kotaru, Lici, ali i središnjoj Hrvatskoj zima je zakucala na vrata. Također, od 15. studenoga na vozilima je obvezna zimska oprema. Zaleđene ceste, niske temperature i snježne oluje tijekom zime mogu biti veliki izazov za vozače i njihova vozila.U carVerticalu kažu kako trebate unaprijed pripremiti svoj automobil za najhladniju sezonu i osigurati da sve radi kako treba. Priprema automobila za zimu trebala bi biti prirodan dio svakodnevnog života svakog vozača. To smanjuje rizik od prometne nesreće i raznih problema na cesti. Dobro održavani automobili imaju veću prodajnu vrijednost, što će koristiti vlasnicima kada odluče prodati svoje vozilo. Evo i praktičnih savjeta koji će vam pomoći preživjeti zimu i izbjeći probleme na cesti. Vozači tijekom zime moraju promijeniti svoj stil vožnje za 180 stupnjeva. Čak i usred bijela dana snijeg, bljuzgavica i led mogu predstavljati izazov, posebno ako se koriste gume s niskim prianjanjem.

Koristite zimske gume


Gume su jedino što povezuje vaš automobil s tlom. Loše prianjanje na skliskim cestama može biti glavni uzrok nepredvidljivog upravljanja automobilom. Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih guma smanjit će rizik od klizanja. Međutim, nemaju sve zimske gume iste mogućnosti na istom terenu. Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocjenu prianjanja na mokrim cestama (od A do E). Također, tražite oznaku snježne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na cesti prekrivenoj snijegom. Ako želite još robusnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uvjete, potražite simbol planine s tri vrha i sa snježnom pahuljicom.

Zaštita od korozije


Proizvođači automobila uvijek traže načine za poboljšanje učinkovitosti motora, udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Međutim, ne ulažu svi u dobru zaštitu od korozije, što može postati ozbiljan problem nakon samo nekoliko zima. Vlasnici vozila koji žele zaštititi svoje automobile od hrđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mjere.

Na primjer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mjesečno pomoći će ukloniti sol, ali ne možete biti 100 % sigurni da karoserija neće korodirati nakon godinu ili dvije. Najučinkovitiji način zaštite vozila od korozije jest upotreba sredstava za zaštitu od hrđe koja se mogu nanijeti na šasiju vašeg vozila.

Samo jedan sloj zaštite od hrđe može dramatično produžiti vijek automobila.

Pregledajte metlice


Zimska je sezona nepredvidljiva – ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju ukloniti snijeg. Ovisno o proizvođaču, umjerena uporaba brisača može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga brisači više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom učinkovitošću. Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vjetrobransko staklo.

Provjerite mlaznice


Tekućine za pranje vjetrobranskog stakla podijeljene su u dvije kategorije: ljetne i zimske. Iako izgledaju jednako, ljetne i zimske tekućine za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu učinkovitost pod pravim uvjetima. Na primjer, ljetna tekućina učinkovito uklanja kukce i insekte, dok zimska tekućina odlično uklanja sol i debeli sloj prljavštine.

Što je još važnije, kako temperature padaju, ljetna se tekućina počinje smrzavati i začepljuje cijeli sustav za pranje vjetrobranskog stakla, uključujući mlaznice. Da biste izbjegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla prije zime i zamijenite ju prikladnom zimskom tekućinom koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

Provjerite akumulator


Zima i hladnoća zakleti su neprijatelji automobilskih baterija čiji je prosječni vijek trajanja od tri do četiri godine. Naravno, vijek trajanja baterije ovisi o nekoliko faktora, ali većina vozača svoje baterije obično mijenja samo u hitnim slučajevima, kada više nema snage za pokrenuti automobil.

Kako vas ne bi iznenadila nepravilno ispražnjena baterija, provjerite njezino stanje prije početka zime. Većina baterija ima indikator koji svjetlom pokazuje status baterije. Upalite vozilo i pogledajte svjetlo indikatora. Kada je napon vaše baterije nizak, svjetlo postaje crveno, a kad je u dobrom stanju, postaje zeleno. Ako je baterija prazna i više se ne može koristiti, svjetlo će biti crno.

Gumene prostirke


Iako podne prostirke od tkanine čine unutrašnjost vozila ugodnijom, imaju dosta nedostataka. Pogotovo zimi, kada se tepisi na podu jednostavno pretvore u ručnike koji upijaju vlagu, a zatim isparavaju na prozore i zamrzavaju ih iznutra. Ovoj neugodnosti možete vrlo brzo stati na kraj. Jednostavno zamijenite prostirke od tkanine gumenim ili plastičnim. Osim toga, gumene ili plastične prostirke traju dulje, ne ostavljaju mrlje, pomoći će vam u borbi protiv hrđe i zaštititi podove vašeg vozila.
 
Mato PAVLIČEVIĆ
Strugalice za led nisu jedino rješenje
U rano zimsko jutro ljudi žure s odlaskom, bez pravilnog uklanjanja snijega i leda s prozora. Nažalost, ovakvo nepromišljeno ponašanje predstavlja opasnost za njih i ostale vozače, pa su prometne nesreće zbog samo djelomično uklonjenog leda i snijega na vjetrobranskom staklu i drugim prozorima prilično česte.

Ako je vaš automobil zimi vani, velika je vjerojatnost da uklanjate led i snijeg s prozora pomoću strugalice. To nije najučinkovitiji način. Postoji širok izbor odleđivača i tekućina za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snijega u najkraćem mogućem roku. Također, vjetrobran možete efikasno odmrznuti ako su u njega ugrađeni grijači.

Dobro je imati neke stvari u “gepeku”
Ako meteorolozi najave kišu koja će se lediti ili obilniji snijeg, prekrijte stakla kartonom ili podignite metlice s vjetrobrana kako se ne bi zaledile i oštetile u čišćenju koje će neizbježno uslijediti, odnosno ne bi bile nepotrebno opterećene teretom snijega. Zima svakim danom donosi novo iznenađenje. Neka od njih možete predvidjeti, pravodobno se pripremiti i time onemogućiti da vam se dnevna rutina ili pak zimski godišnji odmor pretvori u horor. Stoga, u prtljažniku pripremite zimsku opremu, lance za snijeg, lopaticu za eventualno otkopavanje snijega, metlicu, strugalicu, sprej za odleđivanje i rezervnu bocu tekućine za pranje stakla.

Možda ste propustili...

ODLUKA MICHELINA U NJEMAČKOJ

Nema posla za 1500 ljudi

IZBOR ZA EUROPSKI AUTOMOBIL GODINE

Električna Kia EV9 ušla je u finale

Najčitanije iz rubrike