Ekonomija
HPB I HRVATSKA POŠTA

Najveća bankarska mreža za zamjenu kuna u eure
Objavljeno 25. studenog, 2022.

U više od 1000 poslovnica Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte moguće je na račune položiti kune koje će automatski i bez naknade biti konvertirane u eure 1. siječnja 2023.

 

Pripreme za 1. siječnja 2023. godine, dan kada će euro kao nova nacionalna valuta zamijeniti hrvatsku kunu, ulaze u završnicu.

 

Osim informacija koje su banke u Hrvatskoj obvezne pružiti klijentima vezano uz novosti koje donosi taj povijesni dan, Hrvatska poštanska banka (HPB) nastoji omogućiti što bolje pripreme svojih klijenata i svih građana za najvažnije promjene kako bi donijeli potrebne odluke i planirali svoje financije u novoj valuti.

 

Zamjena kuna


Kune će biti moguće zamijeniti u eure tijekom cijele 2023. godine u bankama, uredima Hrvatske pošte  i FINA-e, po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za 1 euro. HPB će u svojim poslovnicama omogućiti zamjenu gotovog novca kune u gotov novac eura bez naknade neovisno o količini novčanica i kovanica koje klijent mijenja. Nakon isteka 12 mjeseci od uvođenja eura, gotov novac kune moći će se zamijeniti za eure isključivo kod Hrvatske narodne banke bez naknade i to za novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice do kraja 2025. godine.

 

Drugi način je polaganje gotovine u kunama na HPB račune što je moguće već sad, prije uvođenja eura, i predstavlja najjednostavniji način zamjene jer će 1.1.2023. svi kunski iznosi na računima u bankama automatski i bez naknade biti konvertirani u eure uz primjenu fiksnog tečaja.

 

Preračunavanje i zamjena položenih kuna na račune u bankama provest će se u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH i bez potrebe naknadnog dolaska u poslovnice banaka.

Ovaj najlakši način prelaska na novu nacionalnu valutu omogućen je u više od 1000 poslovnica HPB-a i Hrvatske pošte koji zajedno čine najveću distributivnu mrežu bankarskih usluga u Hrvatskoj.


Strateška suradnja s HP-om koja se realizira kroz projekt 'Banka u Pošti' pokrenut s ciljem da mala i udaljena mjesta dobiju pristup bankarskim uslugama, igra važnu ulogu u aktualnim pripremama za euro te olakšava zamjenu kuna klijentima HPB-a.

 


Eurokovanice


U prosincu 2022. godine u bankama, FINA-i i Hrvatskoj pošti bit će moguće nabaviti početne pakete hrvatskih eurokovanica. Tako će u svim poslovnicama HPB-a građanima biti na raspolaganju početni paketi koji će sadržavati 33 kovanice svih apoena u vrijednosti od 13,28 eura odnosno 100 kuna, uz mogućnost kupnje najviše dva paketa.

Hrvatske eurokovanice moći će se koristiti od 1. siječnja 2023. kad euro postaje nacionalna valuta i ulazi u optjecaj.

 


Bankomati


U sklopu priprema za uvođenje eura, od 15.12.2022. do 15.1.2023. privremeno se ukida naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na svim bankomatima u RH kako bi se u razdoblju najintenzivnije prilagodbe bankomatske mreže na novu valutu povećala dostupnost gotovog novca.


Od 1.1. 2023. na bankomatima će biti moguće podići isključivo eure, a tog će dana na isplatu eura biti pripremljen dio bankomata u RH – među njima 298 bankomata Hrvatske poštanske banke. Postupno će se u RH povećavati broj bankomata s eurima, a nakon 15.1.2023. cijela mreža HPB bankomata bit će pripremljena za podizanje eura.

 

O svim detaljima vezanima uz rad bankomatske mreže HPB će pravodobno obavijestiti svoje klijente putem internetske stranice hpb.hr, preporuka je da klijenti svih banaka prate informacije svoje banke, a bit će im na raspolaganju i interaktivna karta svih dostupnih bankomata u Hrvatskoj.

 

Sve važno o uvođenju eura na hpb.hr.

Možda ste propustili...

DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIM ŽENAMA PRILIKA NA TRŽIŠTU RADA

Piletić: Ugovori za mjeru Zaželi bit će na tri godine

POD PRITISKOM PANDEMIJSKIH OGRANIČENJA I USPORAVANJA GOSPODARSTVA

Prodaja pametnih telefona u Kini naglo pala

MOŽE LI BRZA MODA POSTATI ODRŽIVA?

Modna industrija drugi je najveći zagađivač

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VALUTNA TRŽIŠTA

Dolar slabi treći tjedan zaredom

2

SVJETSKE BURZE PORASLE

Moguće je da će se ipak izbjeći recesija

3

EUROSTAT O RASTU CIJENA HRANE U EU-U

Uvozne cijene kruha u RH više su 30, a mesa 17 posto