Osijek
PUT DO NOVOG REKREACIJSKOG CENTRA

Jug 2: Grad na Bajeru želi otkupiti zemljišta i urediti ga kao Bundek
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Jezero Bajer prostire se na sedam katastarskih čestica od kojih su dvije vlasništo fizičkih osoba. Čeka se Gradsko vijeće

Nakon uređenja kupališnog dijela Kopike i odlično odrađene prve sezone kupanja u novim bazenima, gradonačelnik Ivan Radić i njegova administracija nastavljaju s projektima koji će obogatiti kupališne kapacitete našeg grada. Posebice se to odnosi na one lokacije koje imaju kupališnu tradiciju, a jedna je od njih svakako jezero Bajer na Jugu 2.



Izvijestili smo već kako je proljetos izbušen zdenac iz kojeg se osigurava redovita opskrba vodom, odnosno održava njezina stalna razina. Tada je Radić najavio kako je namjera gradske uprave napraviti moderno kupalište i izletište za sve stanovnike Osijeka.

Do kraja mjeseca može se očekivati održavanje sjednice Gradskog vijeća, a kako neslužbeno saznajemo, jedna od točaka dnevnog reda bit će i ona koja će omogućiti da se krene u smjeru revitalizacije tog prostora.

Jezero Bajer na Jugu 2 prostite se na ukupno sedam katastarskih čestica od kojih su dvije u vlasništvu fizičkih osoba, dvije Poljoprivrednog instituta Osijek, a preostale tri u vlasništvu Republike Hrvatske.

Interes je Grada Osijeka riješiti dugogodišnji problem pitanja vlasništva na južnom dijelu jezera Bajer, i to kupnjom zemljišta koje je u suvlasništvu fizičkih osoba te u vlasništvu Poljoprivrednog instituta. Rješavanje pitanja vlasništva jezera Bajer potrebno je radi realizacije komunalnog projekta - proglašenja jezera Bajer komunalnom infrastrukturom, a kako bi se jezero nastavilo održavati kao javna površina namijenjena za sport i rekreaciju. Prostor Bajera djelomično je uređen te ga najčešće koriste rekreativci, šetači, ribiči, a ljeti je u funkciji kao neslužbeno kupalište.

Procjenom vrijednosti građevinskog zemljišta i vodene površine Bajera Jug 2 za sve četiri katastarske čestice, koju je obavio sudski vještak za građevinarstvo i procjenitelj vrijednosti nekretnina, utvrđeno je da tržišna vrijednost iznosi 1,2 milijuna kuna. Za oba je elaborata Procjeniteljsko povjerenstvo Grada Osijek dalo svoje mišljenje kojim potvrđuje njihovu usklađenost s odredbama Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina.

Namjera je gradske uprave neposrednom pogodbom realizirati kupnju dviju parcela u suvlasništvu fizičkih osoba za iznos od 724.700 kuna te dviju parcela u vlasništvu Poljoprivrednog instituta (a riječ je o tlu koje je klasificirano kao neplodno i pustoš) za iznos od 457.000 kuna. U tu su svrhu planirana financijska sredstva u Proračunu Grada Osijeka za 2022., a kupnja je planirana i Programom uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju u gradu Osijeku za 2022. u iznosu od 1.051.644 kuna, a razlika od 130.056 kn predviđena je rebalansom Proračuna Grada Osijeka za 2022. te izmjenama Programa uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju u gradu Osijeku za 2022. koje će biti, kako doznajemo, predmetom odlučivanja Gradskog vijeća Grada Osijeka na idućoj sjednici.

U svakom slučaju, ispunjeni su uvjeti iz Odluke o raspolaganju i upravljanju građevinskim zemljištem prema kojima Grad (Osijek) kupuje zemljište za potrebe građenja građevina, objekata i uređaja javne namjene, te da je njihovo uređenje sukladno potrebama uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju. Za tu su svrhu u proračunu Grada planirana sredstva, za gradnju je utvrđen interes Grada i izgradnja je objekata u skladu s prostornim planom. Dakako, utvrđena je i tržišna vrijednost građevinskog zemljišta koje Grad stječe kupnjom na temelju procjenbenog elaborata.

Rješavanje pitanja vlasništva osnovni je uvjet kako bi moglo početi osmišljavanje idejnog rješenja novog rekreacijsko-sportskog kupališta i okupljališta nalik, primjerice, na Bundek ili Jarun u Zagrebu.

Dario Kuštro
Uskoro obnova mosta na jezeru
Igor Pandžić, tada predsjednik Vijeća GČ Jug 2, podjeća kako su prije dvije godine tadašnjem gradonačelniku Vrkiću predali peticiju s više od 3000 potpisa da se Bajer spasi od isušivanja. “Umjesto odgovora, samo se potvrdilo da smo prepušteni sami sebi. Kada je postao gradonačelnik, Ivan Radić kreće u rješavanje problema te početkom ove godine počinju radovi oko istraživačko-eksploatacijskog bunara pokraj jezera Bajer kako bi se provjerilo na kojoj je dubini voda, ali i osigurao dotok vode”, podsjeća Pandžić.

GČ Jug 2, u suradnji s Gradom Osijekom, krenuo je u rješavanje problema oko trulog mosta na jezeru te se čeka nabava materijala i time rješava sigurnosni problem dok se ne izradi cjelokupni projekt jezera Bajer.

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike