Ekonomija
CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Interes za zanimanja informatičkih područja nikada nije bio veći
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Po broju IT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih Hrvatska je sa 70.000 profesionalaca još uvijek ispod prosjeka Europske unije

Područje informacijskih tehnologija zanimljivije je nego ikada dosad, a interes za takvim zanimanjima nikad nije bio veći, pa se na edukacije iz ovog područja mnogi odlučuju i ako im karijerni put nije usko vezan uz IT, i to u okviru cjeloživotnog obrazovanja.



Jedna od tvrtki koja godinama bilježi pojačani interes pojedinaca za karijere UX/UI dizajnera, Python developera, Front-end developera ili drugih programerskih tehnologija je i Algebra između ostalog u cilju da budućim predavačima približi koncept prijenosa znanja organizira Dev Open Hour druženje u Algebrinim centrima u Splitu i Osijeku.

Dev Open Hour bio je na rasporedu 15. studenoga u Splitu, 21. studenoga je u Osijeku, a namijenjen je svim profesionalcima i IT entuzijastima s relevantnim iskustvom koji s polaznicima jedva čekaju podijeliti znanja iz područja programiranja i programskih jezika, podatkovne znanosti ili web-dizajna te ih motivirati na stvaranje najbolje verzije sebe – one gladne znanja.

Promjene


"Po broju IT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih, Hrvatska je sa 70.000 profesionalaca već sada ispod prosjeka EU-a, a s obzirom na to da hrvatski fakulteti godišnje plasiraju samo 1500 do 2000 novih stručnjaka na tržište rada, do 2030. će nam ih nedostajati otprilike 45.000. Uzevši u obzir da industrija i sektor vape za ljudima te da će promjene u sustavu visokog obrazovanja, privlačenje stranih profesionalaca i program internacionalizacija sveučilišta trajati više godina, nužno je dio profesionalaca regrutirati kroz obrazovanje odraslih. Ovo je fantastična prilika za suradnju s ljudima iz industrije koji žele dijeliti svoja znanja i bogato iskustvo na korist cjelokupne zajednice, ali i razvijanje svoje predavačke karijere i vještina javnog nastupa, upotpunjavanje svog osobnog budžeta te dodatno promoviranje svoje tvrtke kao društveno odgovorne organizacije otvorene za pomoć u stvaranju novih talenata", kaže Hrvoje Balen, suosnivač i član Uprave Algebre.

Prilagodba


Osim usavršavanja javnog nastupa, govorničkih vještina i prenošenja znanja, predavanja na Algebri predavačima donose i razna znanja od šarolike skupine polaznika, što je bio slučaj i s Domagojem Štrekeljom, koji je na Algebri mentor programa obrazovanja Front-end developer i Web dizajner. Ističe da su mu u cijelom procesu prilagodbe puno pomogli i savjeti kolega i drugih predavača, pa je vrlo brzo pronašao svoje polje ekspertize, iako prethodno nije imao predavačkog iskustva. Predavanja i interakcija s polaznicima ga ispunjavaju i drago mu je što svojim iskustvom pomaže drugima ostvariti vlastite ciljeve, a posebno se pronašao u konceptu cjeloživotnog učenja.

"Činjenica je da učenje ne prestaje za života, pa se time i sam vodim kako bih se razvio u poslovnom i privatnom smislu. U ulozi predavača vidio sam priliku da dam svoj doprinos i vratim zajednici ono što smatram da se uložilo u mene", kaže Domagoj Štrekelj, predavač i mentor programa obrazovanja Front-end Developer.

Osim što predaje na Algebri, Domagoj gradi karijeru u poznatoj digitalnoj agenciji Undabot. Čak 98 posto Algebrinih predavača na cjeloživotnom obrazovanju odabralo je sličan put, pa tako većina njih radi u renomiranim tvrtkama i na zanimljivim projektima.

Zdenka Rupčić
Mogućnost online rada od kuće
Zahvaljujući visokim standardima kvalitete, svi predavači imaju potporu cijelog Algebrina tima – od predmetnih mentora preko odjela onboardinga i daljnjeg usavršavanja pa sve do odjela provedbe nastave koji, s obzirom na drugi posao i privatan život, kroji optimalni raspored. Nove predavače očekuju detaljno osmišljeni nastavni i provedbeni planovi, kao i gotovi materijali – od zadataka, prezentacija i priručnika do vježbi prema kojima mogu organizirati vlastiti sat. Tu je i mogućnost učioničkog i/ili online rada od kuće.

Poticajno okruženje
"U Algebri se 24 godine bavimo predavačima koji su nositelji edukacije pa svima koji osjećaju predavačku iskru osiguravamo poticajno okruženje", kaže Melita Brdar, voditeljica odjela razvoja predavača i osiguranja kvalitete cjeloživotnog obrazovanja u Algebri.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

2

NAJVIŠE SE GRADILE ZGRADE

Izdano manje građevinskih dozvola nego lani

3

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni