Kultura
OBILJEŽENA 14. NOĆ KAZALIŠTA

Publika je uživala i u Slavoniji i Baranji
Objavljeno 21. studenog, 2022.
U čak 44 hrvatska grada publika je imala prilike vidjeti velik broj predstava za sve uzraste te zanimljiv popratni program

Noć kazališta 14. put održana je protekle subote u 44 hrvatska grada, a ukupno 150 uključenih institucija kroz bogat cjelodnevni program predstava, koncerata, izložbi i radionica nudi drukčije iskustvo zajedništva kazališne publike i umjetnika.Višednevno slavlje


Manifestacija započeta 2008. kao jednodnevno događanje koje se održava treće subote u studenome, Noć kazališta u međuvremenu je prerasla prvotne okvire i izrasla u višednevno slavlje snage i moći izvedbenih umjetnosti. Tako je i ove godine program Noći kazališta počeo već 11. studenoga u Opatiji, a završit će 26. studenoga u Stažnjevcu, kojemu je ovo prvo sudjelovanje u manifestaciji. Najveći broj kazališta i mjesta priključio se na sam dan centralne manifestacije 19. studenoga, kad su svoj rad predstavila kazališta i kulturne ustanove, ali i brojne nezavisne kazališne družine i umjetnici. Diljem Hrvatske, pa tako i u Slavoniji i Baranji, publika je imala prilike vidjeti velik broj predstava za sve uzraste, dječjih predstava u jutarnjim satima te predstave za odrasle koje će se održavati u popodnevnim, noćnim i kasnim noćnim satima. Svečano otvorenje 14. Noći kazališta održano je u zagrebačkom Dječjem kazalištu Dubrava organizatora manifestacije Narodnog sveučilišta Dubrava. Održan je i bogat popratni program s otvorenim probama za sve zainteresirane, obilascima kazališta te razgovorima s kazališnim umjetnicima.

S ciljem otvaranja prostora za bližu suradnju i upoznavanje kazališnih umjetnika i publike izvan okvira uobičajenih formi prezentacije kazališnog sadržaja, mnogi su sudionici organizirali koncerte, izložbe i radionice. Primjerice, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održan je "Najnoćniji koncert", a nakon predstave glumci su pjevali songove iz predstava. Uz to je u istom kazalištu izvedena predstava za djecu Dražena Alerića "Bon ton iza duge", u izvedbi Dramskog studija za srednjoškolce, a u predvorju Dječjeg kazališta predstavljena je knjiga Jakova Viszmega, "Ramona".

Bogat program


I u ostalim je slavonskobaranjskim kazalištima bio bogat program. U GK Beli Manastir igrana je predstava za mlade "Pruži mi ruku" te komedija za odrasle "Rodoljupci". Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković organiziralo je predstavu "Sex & glad/doktor za one stvari", a Gradsko kazalište mladih Vitez gostovalo je u Domu kulture u Popovači s predstavom "Ugovor". GK Požega izveo je dječju predstavu "Zlatni pjetlić i čarobni graškić" te premijerno "Slučaj maturanta Wagnera" u režiji Jasmina Novljakovića. Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu na programu je imala predstave "Bespomoćna stvorenja" Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod i "Ti si prvi hrabar" Umjetničke organizacije "Punctum" i "KunstTeatra". Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci Noć kazališta obilježilo je izvedbom predstava "Izvedba je" Nataše Veselinović, a svoj je stand up pod nazivom "Ero s onoga svijeta" izveo Željko Ninčić. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku je svoju ispitnu predstavu "Krug života" darovao publici Kazališta Virovitica.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te počasnog pokroviteljstva predsjednika Zorana Milanovića, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DODIJELIT ĆE SE NA 27. ĐAKOVAČKIM SUSRETIMA KNJIŽEVNE KRITIKE

Natječaj za Nagradu i Povelju Julija Benešića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana