Zdravlje
DIJABETES U STALNOM PORASTU

Prevencija i rano otkrivanje bolesti su ključni
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Jeste li znali da osoba koja boluje od dijabetesa prosječno izgubi čak 8,5 godina života?

Dijabetes (šećerna bolest tipa 2) u današnje vrijeme predstavlja sve ozbiljniju prijetnju za zdravlje i dobrobit sve većeg broja ljudi. Samim time ova je bolest jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema suvremenog društva, gdje je broj oboljelih u stalnom porastu. Samo u Europi u 2021. godini registrirano je 61 milijun osoba s dijagnozom dijabetesa, od kojih čak jedan milijun umire od posljedica te bolesti na godišnjoj razini, a procjene govore da osoba koja boluje od dijabetesa prosječno izgubi 8,5 godina života. U Republici Hrvatskoj, u 2021. godini, registrirano je 327.785 osoba s dijabetesom, dok se smatra da je još oko 200.000 neotkrivenih slučajeva.Bez simptoma


Komentirajući posljednje podatke za Hrvatsku i globalno, prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković, predsjednica Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM), naglasila je da je dijabetes skočio s osmog na treće mjesto prema stopi smrtnosti, što dokazuje činjenicu da se ova bolest naziva još i globalnom epidemijom te dodala:

"Valja naglasiti kako se makrovaskularne komplikacije dijabetesa počinju razvijati već u stadiju predijabetesa (rane komplikacije), dok se oštećenje malih krvnih žila razvija kasnije. Mikrovaskularne komplikacije (retinopatija, nefropatija, neuropatija), izazivaju značajno smanjenje kvalitete života oboljelih od dijabetesa, dok su makrovaskularne (koronarna, cerebrovaskularna i periferna vaskularna bolest), glavni uzrok smrti".

Stadij koji prethodi razvoju dijabetesa naziva se predijabetes. "Predijabetes predstavlja stanje u kojem postoji poremećena regulacija šećera u krvi, ali vrijednosti nisu toliko visoke da bi se zadovoljili kriteriji za postavljanje dijagnoze dijabetesa. Čak do 70 % osoba s predijabetesom s vremenom razvije dijabetes", objasnila je prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković te nadodala kako stanje predijabetesa ne pokazuje nikakve simptome te da devet od deset osoba s predijabetesom nije svjesno svoga stanja. "I to je najveći problem, simptoma nema, a rizične osobe nisu svjesne da kontrolirajući šećer u krvi mogu napraviti prekretnicu u kvaliteti i duljini trajanja života."

Manjak aktivnosti


Osobe starije od 45 godina s pretjeranom tjelesnom težinom i pretile osobe, osobe koje imaju sedentarni način života s manjkom tjelesne aktivnosti, osobe koje imaju u obitelji dijabetes, oni koji imaju povišen krvni tlak, kao i žene koje imaju gestacijski dijabetes, imaju veći rizik za razvoj predijabetesa, a kasnije dijabetesa. Prevencija i rano otkrivanje ove bolesti dobiva na sve većoj važnosti. "Probir na dijabetes u općoj populaciji treba početi u dobi od 45 godina, a ako je nalaz uredan razumno je ponavljati ga svake tri godine", upozorila je prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković.

Promjena načina života velika je prekretnica u prevenciji predijabetesa i dijabetesa, i nikada nije kasno učiniti promjenu. U želji za gubitkom pretjerane tjelesne težine, prof.dr.sc.prim. Bergman Marković savjetuje izbjegavanje “modernih i brzih” dijeta kojima se postiže mršavljenje, a nema mnogo dokaza da se tim dijetama dugoročno može i održati postignuta tjelesna težina. Rješenje je u cjeloživotnoj promjeni načinom prehrane. Tjelesna aktivnost, kao i zdrav način prehrane, svakako su najbolji početak za ublažavanje posljedica bolesti.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

PREVENCIJA IZAZIVAJU BROJNE NEŽELJENE POSLJEDICE

Stakleni ili metalni spremnici za hranu umjesto plastike

SAVJET LAKŠE SKIDANJE KILOGRAMA

Do lijepog tijela uz održavanje kondicije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREVENCIJA KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

I “vikend-vježbači” imaju zdravo srce

2

PUT ČOKOLADE

Omiljena slastica: Potpomaže oslobađanje serotonina u mozgu

3

ISTRAŽIVANJE MENTALNO ZDRAVLJE

Hobisti su manje skloni depresiji