Regija
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

Hrvatski branitelji sa
slatinskog područja za Vukovar
Objavljeno 19. studenog, 2022.

SLATINA


Dan sjećanja na žrtvu Vukovara na svoj način obilježili su i hrvatski branitelji sa slatinskog područja.


Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine po hladnom i kišovitom vremenu štafetnim su načinom istrčanih 4. memorijalni 174 kilometra dugi ultramaraton od Virovitice do Vukovara. Kao što je i planirano, utrku je do cilja kod spomen križa u Vukovaru na ušću Vuke u Dunav istrčalo devetero maratonaca, a ostali od tridesetak trkača koji su se okupili na startu istrčali su poneku dionicu tog ultamaratona. Među njima bio je i virovitičko–podravski župan Igor Andrović, koji se po drugi puta priključio maratoncima na prvoj etapi, a u petak je i on bio u Koloni sjećanja u Vukovaru. Maratonce su u četvrtak navečer ispratili virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek–Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett–Škvarić, načelnik Policijske uprave VPŽ Siniša Knežević, načelnik općine Kijevo Martin Ercegovac i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.


Sudionici maratona na svom putu do Vukovara zaustavili su se u Slatini, gdje su odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Dočekali su ih dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, koji je i zamjenik predsjednika HVIDR-e Slatina, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ  Mato Bubaš, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina, predstavnici Gradskog odbora Hrvatskoga časničkog zbora i drugi.

U Koloni sjećanja ulicama Vukovara bili su i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine. Oni su u Grad heroj stigli u dva autobusa, jedan je organizirao Gradski odbor UHDDR Slatina s temeljnim ograncima Bakić, Sladojevci i Gornji Miholjac, drugi Udruga HVIDR-a Slatina i ZUiČ HVIDR-a VPŽ uz potporu Grada Slatine, a brojni građani stigli su i svojim automobilima. Unatoč izuzetno lošem vremenu, članovi slatinske HVIDR-e u Koloni sjećanja nosili su baner s najavom 14. hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, podsjećajući tako i na masovni pokolj koji su srbočetnički okupatori 13. prosinca 1991. počinili u stradalničkom Voćinu.


Donosimo nekoliko fotografija koje su snimili predsjednik Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine Pavo Tutenov i sudionici vukovarske Kolone sjećanja sa slatinskog područja.

Petar Žarković

 

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike