Novosti
SJEĆANJE NA ŽRTVE ZLOČINA U ŠKABRNJI

Težnju za slobodom nisu mogla zaustaviti čak ni strašna stradanja
Objavljeno 18. studenog, 2022.

Predsjednik Republike Zoran Milanović i izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, položili su vijence i upalili svijeće kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu u Škabrnji.



Predsjednik Milanović se u pratnji ministara i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja priključio mimohodu "Korak po korak" do oko tri kilometra udaljenog groblja sv. Luke gdje je položio vijenac i upalio svijeću u počast žrtvama. Vijence ispred središnjeg križa položila su i izaslanstva Hrvatskog sabora predvođeno Androm Krstulovićem Oparom, Vlade, u kojemu su bili ministri Butković, Fuchs, Filipović i Paladina, obitelji stradalih civilnih i vojnih žrtava u Škabrnji, branitelja koji su se borili na škabrnjskom području te hrvatskih županija.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući okretanje leđa potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, koje se dogodilo u Škabrnji u četvrtak, rekao je kako "pozitivne i dobre geste treba gledati pozitivno". "Ne možemo dovijeka živjeti u mržnji. To su rane koje teško zacjeljuju, no treba krenuti dalje. Ako budemo gomilali negativnu energiju za budući život i suživot, neće biti dobro. Trebamo krenuti dalje zbog djece i budućnosti", poručio je Fuchs.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je na misi za domovinu kako hrvatsku težnju za slobodom ništa nije moglo zaustaviti. "A ta čežnja za slobodom nakon pada Berlinskoga zida (…) još je viša rasla u srcima ovoga puka. Čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje nisu je mogla zaustaviti", rekao je nadbiskup u homiliji u župnoj crkvi u Škabrnji u kojoj se prisjetio tragedije tog mjesta, ali i tragedije Vukovara. "Bio je to tužan dan stradanja kada je vojska JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo, Vukovar i Škabrnju", rekao je podsjećajući na 18. studenoga 1991. Naglasio je kako je hrvatski narod ratne srahote, stradanja i razaranja preživio, čekajući slobodu. "Gospinim zagovorom preživjeli smo sve ratne strahote i osvojili slobodu. Toga se, eto, danas sjećamo s pijetetom i zahvalnošću", rekao je Puljić. "No Vukovar nije izdržao. Izdržala je, međutim, Hrvatska zahvaljujući nadljudskim naporima svojih branitelja i građana na čelu s predsjednikom Tuđmanom, koji je u tim teškim danima znao pregovarati, zapovijedati i vojsku stvarati", izjavio je. H
MEĐUSOBNO POVJERENJE I POMIRBA
Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga položili su u četvrtak u Škabrnji vijence. U trenutku dok je potpredsjednica Vlade polagala vijenac, okupila se nekolicina mještana, među kojima i branitelji Škabrnje, koji su joj okrenuli leđa i uzviknuli "sramite se", iskazujući nezadovoljstvo što je na to mjesto došao netko iz Samostalne demokratske srpske strane. Plenković je nakon polaganja vijenaca izjavio novinarima da razumije teške traume i osjećaje obitelji stradalih, majki, supruga jer su to užasne patnje i boli, ali isto tako moramo se kao društvo predati prema međusobnom povjerenju i pomirbi.

Radovan Fuchs

ministar znanosti i obrazovanja

Ne možemo dovijeka živjeti u mržnji. To su rane koje teško zacjeljuju, no treba krenuti dalje. Ako budemo gomilali negativnu energiju za budući život i suživot, neće biti dobro.