ARHIVA
17.5.2024., 00:00
NAŠIM PROIZVOĐAČIMA TO NIJE MLIJEKO
U prodaji trajno mlijeko što je od otkupne cijene svježeg skuplje - 0,16 eura
Na policama je to mliijeko 0,63, a proizvođači u otkupu za ekstraklasu s premijama i dodacima dobivaju 0,45 - 0,47 €

Nakon što se u veljači na trgovačkim policama pojavilo najjeftinije mlijeko od uvođenja eura i inflacije – trajno, od 0,69 €/l, ovih ga je dana jedan trgovački centar na sedmodnevnu akciju stavio po još nižoj cijeni – za 0,63 €. I ono je trajno, te, kao i ono iz veljače, u tetrapaku vrlo skromne, neatraktivne vizuale, uz naznaku kako je riječ o kratkotrajnoj ponudi. U isto vrijeme drugi trgovački lanac na višednevnu akciju stavio je trajno mlijeko svoje robne marke po 0,64 €.

Litra svježeg mlijeka domaće proizvodnje u prvom centru je 1,19, a cijena mu u drugom centru ide do 1,30 €, dok se trajno mlijeko domaće proizvodnje u tjednoj akciji može naći od 0,93 za litru do 1,78 € za dvije litre itd.

Istovremeno, kaže predsjednik krovne organizacije udruga proizvođača mlijeka – Savez udruga hrvatskih uzgajivača holsteina, (SUHUH), Branko Kolak, otkupna cijena svježem mlijeku, sa svim premijama i dodacima kreće se, ovisno o masnoći i proteinima, od 0,45 do 0,47 €, znači samo je 16 centi manja od prodajne cijene trajnog mlijeka od 0,63 eura.

Samo svježi proizvod


- To, krajnje jeftino mlijeko pod oznakom trajno, a što za nas proizvođače uopće nije mlijeko, plasira se u prodaji u malim količinama jer se njime želi "cimati", pripremiti teren za skidanje cijene mlijeka, a na što mi upozoravamo odavno i država bi to trebala zabraniti. Nisu to velike količine, tek toliko da privuku pozornost kupaca, ali ipak dovoljne da prerađivači ne moraju dati, poštovati veću cijenu - kaže Kolak.

Domaći proizvođači ponavljaju dobro poznati stav o trajnom mlijeku.

- To nije mlijeko, ono je po prirodi stvari svježi proizvod, pa kako onda može biti trajno?! Obradom u potonje ono za nas, proizvođače, više nije mlijeko, samo je jednake boje našeg proizvoda. Sama formulacija ‘trajno mlijeko‘ već je u koliziji sama sa sobom. To su mlijeka u prahu, ugušćena mlijeka, preradom su mu uzete sve moguće kvalitete, no zbog jako niske cijene ima svoje kupce. Bude mi žao kada vidim da majke djeci to kupuju, iznosi Kolak stav SUHUH-a. Ovaj mljekar podsjeća na ekstraklasu mlijeka domaćih proizvođača - s mliječnim mastima od 3,9 do 4 i proteinima od 3 do 3,5. Kaže, to je među mlijekom kao Mercedes među automobilima.

- To je ekstraproizvod, svježe pomuzen. Poneke životinje mogu dati i nešto veću masnoću, ali to je rijetkost, to su posebne pasmine - kaže Kolak.

Potpora


U ovom trenutku domaća proizvodnja mlijeka počiva na samo 2600 proizvođača, što je u odnosu prema 2001. godinu, kada ih je bilo 51.000, samo pet posto od tog broja. Godišnja proizvodnja mlijeka sada nam je na razini od 380 milijuna litara, i to je pad za pet posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Ostale su, kaže Kolak, srednje i veće, velike farme, vrlo malo je onih malih.

U SUHUH-u dobrim vjetrom u leđa za sektor mlijeka ocjenjuju mjeru kojom od 1. svibnja država daje potporu po uvjetnom grlu od oko 1500 eura, no uz određene uvjete.

- Izišao je natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi da proizvođač mlijeka, ako do 31. prosinca 2025. godine, a u odnosu prema 31. prosinca 2023. godine, podigne proizvodnju za 20 posto, može dobiti potporu države od 1500 € po uvjetnom grlu. Uvjet je i da minimalno tri godine mora ostati u proizvodnji. Uz to, i moj otkupljivač, Dukat, daje 400 € po uvjetnom grlu, čime se također uključuje u ovaj projekt - navodi predsjednik SUHUH-a Branko Kolak.

Suzana Župan
{embed_infobox_gray}258860{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}258861{/embed_infobox_gray}