Osijek
(NE)POZNATO O PROMETU

Na prometnicama u gradu čak 10.000 prometnih znakova
Objavljeno 19. studenog, 2022.
Ophodnju nerazvrstanih cesta, što obuhvaća i brigu o prometnim znakovima, obavlja tvrtka Unikom

Jesen se u Osijeku ukazala kroz niz maglovnitih, a potom i kišnih jutara, koja su dodatno pozivala na oprez u cestovnom prometu. Kako se zna da u našem gradu, na niz lokacija, ima dodatnih radova, svako malo na snazi je i privremena regulacija prometa.



Za tu je svrhu važno pratiti i pridržavati su uputa prometne signalizacija, dakle one klasične - prometnim znakovima. A tko se brine o njima? Naime, nije ih malo - dapače, gotovo ih je deset tisuća!

Kako bismo to pojasnili, podsjetit ćemo da su sve prometnice u Osijeku (osim Strossmayerove, Vukovarske u dijelu od luke Nemetin do obilaznice te južne i zapadne obilaznice, koje su kategorizirane kao državne ceste) nerazvrstane ceste i o njima skrbi Grad Osijek, operativno kroz svoj Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu.

- Ugovorom o redovnom i izvanrednom održavanju nerazvrstanih cesta, javnih parkirališta i javnoprometnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila na području grada Osijeka (i) za 2022. godinu, trgovačko društvo Unikom, za Grad Osijek, provodi ophodnju nerazvrstanih cesta - odgovaraju iz Grada Osijeka.

Dodaju kako je u sklopu ophodnje nerazvrstanih cesta ophodarska služba u obvezi izvoditi i radove brige o prometnim znakovima. Uključuje to čišćenje i pranje prometnog znaka; uklanjanje raslinja oko prometnih znakova ručnim alatima, popravke smjera vidljivosti prometnog znaka kao i uspravljanje nagnutog stupa prometnog znaka u zelenoj površini.

U opisu su zadataka ophodarske službe i čišćenje kolnika od uljnih mrlja, rasutog materijala i posljedica prometnih nezgoda; osiguranje opasnog mjesta privremenim postavljanjem prometnih znakova; popravak opasnih udarnih rupa te ostali radovi manjeg obujma.

Kako bi se svi navedeni radovi obavljali što učinkovitije, stručne službe Grada Osijeka u stalnoj su komunikaciji s ophodarskom službom.

- Na području grada Osijeka postoji 9891 prometni znak, a Grad je tijekom ove godine obavio pregled kompletne cestovne mreže sa svim prometnim znakovima - izvijestili su iz Grada Osijeka.

I ove se godine nastavilo ulagati u sigurnost sudionika u prometu, pa tako u Gradu Osijeku podsjećaju i na izgradnju uzdignutih ploha na križanju Ulice Zmaj J. Jovanovića i Crkvene ulice, a trenutačno je u izgradnji uzdignuta ploha na križanju Hebrangove ulice i Ulice sv. Roka.

Također, ove je godine dodatno osvijetljen pješački prijelaz postavljanjem svjetlećih prometnih znakova s bljeskalicama na pješačkom prijelazu u Bizovačkoj ulici kod križanja s Ulicom M. Gupca u Josipovcu te na Biljskoj cesti na pješačkom prijelazu kod kućnog broja 5-54.

- U idućem će razdoblju Grad Osijek nastaviti kontinuirano raditi na utvrđivanju kritičnih prometnih točaka i njihovu rješavanja u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu na području Grada - naglašavaju iz Grada Osijeka.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike