ILUSTRACIJA
17.5.2024., 00:00
IZ ISTANBULA SE MOŽE DO LOS ANGELESA
Europske igre top-događaj

Europske igre 2027. u Istanbulu poslužit će kao glavni kvalifikacijski događaj za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine, izjavio je u čelnik Europskih olimpijskih odbora (EOC). Turski grad bit će domaćin četvrtog izdanja kontinentalnog višesportskog događaja nakon što je Poljska organizirala događaj 2023. s 29 sportova. Datumi Igara 2027. još nisu određeni, ali će se održati negdje u lipnju.



- Mislim da nam Istanbul daje dodatnu, novu priliku za inovacije. Europske igre održavaju se godinu dana prije Olimpijskih igara u Los Angelesu. One će služiti kao kvalifikacije za olimpijske sportove - kazao je predsjednik EOC-a Spyros Capralos.



Capralos je rekao da više saveza, uključujući i gimnastiku, žele poslati vrhunske sportaše na Europske igre. Dodavanje novih sportova Europskim igrama 2027., zajedno s ponudom olimpijskih kvalifikacijskih mjesta, uklapa se u strategiju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za povećanje vidljivosti kvalifikacijskih događaja za Igre.



MOO je ovog tjedna rekao da planira proširiti ovaj projekt za buduće Olimpijske igre.



- Na našim Igrama u Istanbulu očekujemo neke od većih sportova koji sudjeluju u sustavu olimpijskih kvalifikacija. Razgovaramo s različitim savezima. Tako da na Igrama sudjeluju najbolji sportaši. To što će poslužiti i kao kvalifikacije za Olimpijske igre bit će još jedan od motiva za sudjelovanje na Europskim igrama - dodao je Capralos, koji je također član MOO-a.

Ivana Liović