Regija
SKUPŠTINA PČELARSKE UDRUGE “BAGREM”

Pčelari su zadovoljni godinom,
upozoravaju na sve manje bagrema
Objavljeno 19. studenog, 2022.
DONJI MIHOLJAC



Lanjska je godina za pčelare Pčelarske udruge Bagrem Donji Miholjac bila jako loša. Razlog su bile nepovoljne vremenske prilike u fazi cvjetanja biljaka, pa su pčelari, umjesto da skupljaju med, morali prihranjivati pčele, što ne pamte ni iskusniji među njima, istaknuo je u izvješću o radu Zdenko Kovačević, predsjednik Bagrema, na skupštini udruge. To je bio i razlog što je lanjska proljetna bagremova paša bila znatno slabija od prosjeka, unatoč dobroj pčelarskoj praksi. "Loša je bila i repičina paša, a lipe gotovo i nije bilo. Dobro je jedino medio suncokret", podsjetio je Kovačević.

No naglasio je kako je ova pčelarska godina solidna, te su pčelari zadovoljni ovogodišnjim prinosima. "Izuzetno je dobro medio bagrem, ali i repica. Pčelari su vrcali med nekoliko puta i meda će biti za prodaju, ali i za prezimljavanje pčelinjih zajednica", rekao je Kovačević.

Prošlu je godinu obilježilo i nepridržavanje pašnog reda, ali i sječa ionako malih površina pod bagremom, koji je jedan od najvažnijih pčelinjih paša.

- Bagrem je najvažnija medonosna biljka, a za šumare to nije plodno drvo i njima je nepoželjno. Svake godine smanjuju se površine pod bagremom i ta će se tendencija nastaviti, a to nije dobro za pčelarsku budućnost - poručio je Kovačević.

PU Bagrem ima 44 člana s oko 1500 pčelinjih zajednica. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana