Regija
U GODINI 180. OBLJETNICE MATICE HRVATSKE

Predstavljen zbornik radova sa znanstvenog skupa o 100. godišnjici Župe svetog Josipa
Objavljeno 18. studenog, 2022.
SLATINA



U prepunoj dvorani Hrvatskoga doma predstavljen je zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 5. listopada 2019. pod nazivom "Župa svetog Josipa u Slatini (1919. - 2019.)" u sklopu obilježavanja stote obljetnice njezina utemeljenja.



Predstavljanje su organizirali nakladnik Matica hrvatska Ogranak Slatina i sunakladnik slatinska Župa sv. Josipa, a moderator toga dostojanstvenog skupa bio je Oliver Jukić, autor brojnih radova slične tematike. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga izrazila je radost što zbornik kao 22. knjiga Male slatinske biblioteke izlazi u godini 180. obljetnice Matice hrvatske te naglasila vrlo plodnu suradnju sa Župom sv. Josipa, koja je rezultirala izdavanjem šest knjiga tematski vezanih uz duhovni život – svećenike i sakralne objekte u Slatini i slatinskom kraju, od kojih su dvije nagrađene Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

– Čitajući ovaj zbornik obogatit ćemo znanje o slatinskoj prošlosti vezanoj uz Župu svetog Josipa, vrijeme i okolnosti koji su je pratile na toj stogodišnjoj putanji nedaća, ali i Božje ljubavi, vjere, ufanja i kajanja – rekla je predsjednica Varga.

Upravitelj Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić, osvrnuo se na naslovnu fotografiju zbornika.

– U crkvu svetog Josipa, a onda i u Župu, mnogi su ugradili sebe, dali svoj doprinos, dobrotu, svoje srce. Mislim na sve pokojne i žive vjernike Župe svetoga Josipa, ali mislim i na pastire, svećenike, časne sestre, pjevače, ministrante, crkvene odbornike, sve vrijedne radnike i suradnike, jer to je ono što ostaje neizbrisivo, trajno, nešto što nitko ne može uništiti, pa ni zaborav vremena – rekao je župnik Hrgić.

Osobito toplim riječima o svom župnikovanju u Slatini i svojim bivšim župljanima govorio je msgr. Vladimir Škrinjarić, arhiđakon Slavonsko-podravskog arhiđakonata i župnik u Podravskoj Moslavini. Dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske i članica uredništva Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović Juras predstavila je tehničke pojedinosti zbornika, a o njegovu sadržaju govorila je dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, jedan od recenzenata.

– Ovaj zbornik trajno se upisuje ne samo u slatinsku zavičajnu povjesnicu nego i u kulturni mozaik vrijednih izdanja naše domovine… Niz suradnika s kulturno-povijesnog, arhitektonskog, konzervatorsko-restauratorskog aspekta obrađuje tijek nastanka i obnove historicističkog crkvenog kompleksa te postojanje same župe od njezina nastanka, odnosno od 1919. godine, do danas – rekla je, uz ostalo, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak.

O svome radu na zborniku govorila je urednica Dragica Šuvak, koja je zahvalila svima zaslužnima za nastajanje vrijedne knjige – župniku Draganu Hrgiću, predsjednici MH Zorici Vargi, autorima radova, ustanovama, fotografima, lektorima, prevoditeljima, recenzentima, grafičkom uredniku…

Na predstavljanju zbornika dvije skladbe otpjevao je župni crkveni zbor pod ravnanjem Eve Balković, a ulomke iz zbornika pročitali su učenici Domagoj i Karlo Drokan. Petar Žarković
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike