18.5.2024., 00:00
MANDATAR ZA SASTAV NOVE VLADE
Plenković: Ambicija nam je obećati manje a ispuniti više

Mandatar za sastav vlade Andrej Plenković rekao je, predstavljajući u petak u Hrvatskom saboru program 16. Vlade, kako želi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku, uz napomenu da im je ambicija obećati manje a ispuniti više.

"Jasno je i logično da je program Vlade predizborni program HDZ-a. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi, to bi bila prevara birača”, kazao je Plenković predstavljajući program u kojem se navodi pet prioriteta.

Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu održivu i suverenu Hrvatsku, poručio je navodeći odgovornu fiskalnu politiku, gospodarski rast, kvalitetnije obrazovanje, promicanje digitalizacije i zelenu tranziciju.

"S obzirom na trenutne geopolitičke izazove, ovi elementi postaju još važniji nego ikada prije”, istaknuo je.

Poručio je i da će nastaviti poticati socijalni dijalog.

Spomenuvši projekciju rasta BDP-a u ovoj godini od 3,3 posto, Plenković je naglasio kako to znači da Hrvatska raste brže od prosjeka Europske unije te da će se već u ovoj godini stvoriti pretpostavke da do 2028. dosegnemo 80 posto prosjeka razvijenosti EU-a.

Kada se pređe 80 posto, odlasci u druge zemlje su iznimke, a ne trend, rekao je.

Rast prosječne plaće na 1600 eura

Kazao je i kako mala stepenica fali da Hrvatska dosegne najviši kreditni rejting A.

Najavio je i rast prosječne plaće na 1600 eur , mirovina na 750 eura uz napomenu da im je ambicija obećati manje a ispuniti više.

Vodit ćemo računa i o osobama s invaliditetom, omogućiti do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, a da do 2027. sva djeca u školi imaju jednosmjensku nastavu, dodao je.

Za demografiji je rekao da će se kroz međuresornu suradnju, putem raznih mjera, poticati i snažiti obitelji te stvarati preduvjeti da u obiteljima ima više djece.

"Udvostručiti ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, za svako dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, povećat ćemo nakade za roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja, povećati minimalnu studentsku satnicu", naveo je uz ostalo.

U fokusu će biti i borba protiv korupcije, zaštita od nasilja, osobito žena i djece, bolja zdravstvena zaštita i pristupačno stanovanje.

Novi zakon o medijima
 

"Predložit ćemo i novi zakon o medijima koji će ojačati neovisnost medija, osigurati stabilno financiranje, poticati profesionalno novinarstvo, uključujući zaštitu autorskih prava novinara”, kazao je Plenković o programu.

Ono što radimo i što smo učinili je rezultat procesa konzultacija sa našim partnerima, kazao je Plenković i podsjetio da je saborski mandat osoban i neopoziv te svatko od zastupnika raspolaže s njim kako želi.

"Po logici jedne od zastupnica svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila bi neka trgovačka koalicija”, rekao je Plenković i istaknuo kako je riječ o normalnom, demokratskom , postizbornom dogovaranju.

„A ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideoloških nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban”, poručio je Plenković oporbi i savjetovao da se u budućnosti suzdrži od toga.

Program Vlade je sadržajan, kvalitetan, realan, a ministri koji su ovdje su ljudi koji su išli na izbore i dobili povjerenje, zaključio je  Plenković.

Kazao je kako očekuje doprinos svakog člana i članice Vlade te da dijalog u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora bude na razini najvišeg predstavničkog doma.

 

Pozvao oporbu na uspostavu dijaloga

Plenković je ponovno pozvao saborsku oporbu na uspostavu dijaloga kojeg je, podsjetio je, oporba odbila još u srpnju 2020., nakon tadašnjih parlamentarnih izbora.

Ponovno pozivam (oporbu) da pokušamo, u duhu poruka koje je u svom trećem inauguralnom govoru poslao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a svode se na načelo međusobnog uvažanja i poštovanja, obnoviti politički dijalog, rekao je Plenković u Hrvatskom saboru kojem predstavlja svoju treću vladu i njen četverogodišnji program.

Ustvrdio je kako tog dijaloga nema, "nije postojao u protekle četiri godine, osim susreta u Saboru", te izrazio uvjerenje da će ovaj put u tom pogledu na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti.

Plenković se osvrnuo i na rezultate nedavnih parlamentarnih izbora, "održanih na krajnje neuobičajen dan, u srijedu". Istaknuo je kako je HDZ, nakon osam godina vlasti, po "treći put zaredom pobijedio i to uvjerljivo“.  Građani su, kazao je, dali povjerenje onima koji brinu o socijalnoj koheziji, i onima koji nastoje biti uključivi.

Takva podrška je velika čast i za nas predstavlja još veću odgovornost koja nas obvezuje, naglasio je mandatar.

Podsjetio je kako je HDZ tu podršku dobio nakon osam godina vlasti u kojima je bio suočen sa raznim izazovima i krizama, ali i nakon kampanje "koja je bila u svjetlu kršenja Ustava od strane predsjednika države, uz snažnu podršku SDP-a koji je pristao na to flagrantno kršenje Ustava i uz angažman brojnih aktera“.

"Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom razdoblju, i nastojanje da u svakom problemu nađemo rješenje, nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju samo traže probleme", rekao je mandatar.

"Tri puta izgubiti izbore i stalno vrtiti isto, nije osobito mudro", ocijenio je i naglasio kako građani nisu povjerovali onima koji su politički isključivi i ideološki nespojivi.

"Slušali smo i gledali bizarnu trotjednu sagu, nakon što ste izgubili tražili ste iskre u očima kod nekih partnera, da nije bilo smiješno, stvarno bi trebalo otvoreno reći, da je bilo tragično", poručio je Plenković i naglasio da hrvatsko društvo u 2024., u političkom smislu, treba i može bolje. H