Mozaik
MISIJA ARTEMIS 1

Megaraketa SLS uspješno lansirana
Objavljeno 17. studenog, 2022.
Nakon dva neuspjela pokušaja NASA-ina megaraketa nove generacije uspješno je u subotu lansirana s floridskog Cape Canaverala prema Mjesecu na svome debitantskom letu, putovanju bez posade kojim je inauguriran Artemis I, program istraživanja američke svemirske agencije, 50 godina nakon posljednje Apolove misije na Mjesec.

Oko 7:47 prema našem vremenu raketa Space Launch System (SLS) poletjela je u svoju prvu misiju, u sklopu koje će ispustiti kapsulu Orion izvan Zemljine orbite i poslati je na trotjedno pokusno putovanje oko Mjeseca i natrag bez astronauta. Lansiranje megarakete osvijetlilo je noćno nebo iznad Floride, a zaglušna grmljavina koju je proizveo snažan potisak potresla je Kennedy Space Center dok je mnoštvo okupljenih glasno klicalo. Gornji dio rakete dizajniran je tako da otprilike 90 minuta nakon lansiranja izbaci kapsulu Orion izvan Zemljine orbite na 25-dnevni let koji će je dovesti na 97 km od Mjesečeve površine prije nego što prijeđe 64.374 km oko Mjeseca i vrati se na Zemlju. Očekuje se da će kapsula pasti u Tihi ocean 11. prosinca.

Misija Artemis 1, šestotjedni pokusni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije da na Mjesecu uspostavi dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom, prema Marsu. Premda na brodu nema ljudi, Orion nosi simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dvije ženske lutke - opremljenu senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli. H
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike