Dome slatki dome
STANOVANJE DEKORACIJA PROSTORA

Zidne šablone jednostavno i jeftino rješenje
Objavljeno 17. studenog, 2022.
Možete uporabiti obične boje, ali i s efektom, metalik ili gliter, i one koje svijetle u mraku
Jednostavno i jeftino rješenje za dekoraciju zidova svakako su šablone. Nalazimo ih u različitim dimenzijama i motivima, od minišablona, bordura do onih velikih dimenzija – većih od 1 m. Motivi mogu biti apstraktni, cvjetni..., izaberite što vam se sviđa, u ponudi je velik izbor. Možete uporabiti obične boje, ali i one s efektom, metalik ili gliter, čak i one koje svijetle u mraku. Boja se nanosi jednostavno spužvicom, u ponudi se također može naći boja sa specijalnim aplikatorom za nanošenje u obliku spužvice. Umjesto samo jedne boje možete ih iskoristiti i više, ovisno o samom motivu. Šablone su od kvalitetne plastike, tako da se uz pravilno održavanje mogu upotrijebiti puno puta. Bitno je održavati šablonu čistom.

Priprema podloge


Prije nego što pristupimo provedbi efekta, treba zaštititi površine na koje nećemo nanositi boju ili pastu i pravilno pripremiti podlogu. Podloga bi trebala biti: stabilna, suha, glatka, bez prašine, boja i ljepila. Svi labavi elementi se uklanjaju i sve praznine se izravnavaju. Zatim, ako je potrebno, valjkom premažite cijelu površinu slojem temeljnog premaza (grundom). To je emulzija koja se preporučuje za jačanje podloge, smanjenje upijanja vode i optimizaciju prianjanja. Grundirani zid postaje fleksibilniji, otporniji na ogrebotine i ima reguliranu sposobnost upijanja. Ostavite tako pripremljenu površinu da se suši 12 sati. Za izradu ukrasa s pomoću šablona Primacol Decorative potreban vam je samo osnovni alat: kist ili spužva te ljepljiva (papirna) vrpca. Ovisno o uzorku, libela također može biti korisna. Površina koju treba ukrasiti treba biti čista, suha i odmašćena. Šablonu treba zalijepiti vrpcom tako da sve strane budu u ravnini s površinom. Zatim nanesite malu količinu boje na četkicu ili spužvicu i pažljivo nanesite boju od sredine predloška prema rubovima. Pazite da boja ne uđe ispod šablone. Da biste to olakšali, možete kupiti već spomenutu specijalnu boju za šablone s posebnim aplikatorom, što će uvelike olakšati ukrašavanje. Nakon nanošenja boje, držeći šablonu, otkinite papirnatu vrpcu, nježno - bez oštećenja uzorka - uklonite šablonu i ostavite da se osuši.

Toniranje



Kod uporabe strukturnih žbuka ili glet-mase mogu se prethodno u masi tonirati ili nakon što se uzorak osuši, ponovnim pričvršćivanjem šablona i nanošenjem boje. Naravno, možete eksperimentirati s načinom nanošenja, bojom i gustinom paste kako biste dobili željeni učinak. Bitno je rabiti pastu jako fine strukture, tipa glet-mase za zidove. Ako se koristite bijelom pastom, možete sliku naknadno obojiti, nakon sušenja, spužvicom lagano po ispupčenjima. Ako niste zadovoljni površinom otiska, možete je lagano finim brusnim papirom poravnati ili čak zaobliti, npr. latice cvijeta i slično. Također je bitno da šablonu uklonite sa zida odmah nakon nanošenja boje, nikako ne čekajte da se osuši! M.Zovko,www.oluk.hr

Maja Zovko

Najčitanije iz rubrike