HINA/Damir SENČAR
21.5.2024., 00:00
NA ŠIREM POPISU UKUPNO 35 IMENA, NEĆE SVI MOĆI NA EURO U NJEMAČKOJ
Svjesni smo očekivanja, pokušat ćemo ne razočarati

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u ponedjeljak je u zagrebačkom pubu Pivana "pustio bijeli dim". I neke igrače razočarao, neke razveselio, ali odabir je njegov, te se "četiri milijuna izbornika" može samo pitati zašto je ovaj dobio poziv, a onaj nije. Objavio je izbornik popis od 26 imena plus devet pretpoziva kandidatima za predstojeće Europsko prvenstvo, koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja održati u Njemačkoj.

Na Dalićevu je popisu 26 imena, tu su i pretpozovi, pa je jasno da sva imena koja je Dalić pročitao u pubu neće moći na Euro u Njemačkoj. U skladu s pravilima natjecanja, sve reprezentacije do 7. lipnja moraju UEFA-i dostaviti popis od najmanje 23, a najviše 26 igrača. Reprezentacija će se okupiti 26. svibnja, nakon čega slijedi odlazak u Rijeku, gdje će Vatreni trenirati do 3. lipnja, kada ih na Rujevici očekuje pripremna utakmica protiv Sjeverne Makedonije. Također, 5. lipnja reprezentacija putuje u Vatikan, u posjet papi Franji, nakon čega odlazi na "generalku" s Portugalom prije nastupa na eurosmotri. U međuvremenu će Dalić odabrati s kojim će snagama nastupiti u Njemačkoj. Nakon objave na popisu je iznenađenje ime Nikola Vlašić, Splićanin je ozlijeđen i prema nekim procjenama neće se oporaviti do Eura. No čini se da oporavak ide bolje od planiranog.

- Bilo je dilema oko Vlašića, ali njegovo je stanje puno bolje. Dogovor je da se priključi 27. svibnja i ako 1. lipnja ne bude potpuno spreman, otići će kući i onda ćemo zvati nekog drugog - objasnio je Dalić.

Javnost se pita i kako to da je vratar Rijeke Nediljko Labrović na glavnom popisu, a Dominik Kotarski, iza kojeg je sjajna sezona na vratima PAOK-a, samo na pretpozivu.

- Labrović je dobro branio cijelu sezonu, a Kotarski je budućnost - kratko je obrazložio Dalić.

Na prvo okupljanje, 26. svibnja, doći će 12 hrvatskih igrača, a 3. lipnja reprezentacija bi trebala biti kompletna, nakon što joj se pridruže Modrić, Brozović i Pašalić.

- Samo da se nitko ne ozlijedi, da dođu svi zdravi. Svjesni smo velikih očekivanja, ali ima još puno reprezentacija koje imaju realne šanse za veliki rezultat na Euru. Imamo najtežu skupina koja je mogla biti (Španjolska, Italija, Albanija), bit će jako teško. Svjesni smo da nikada nećemo imati veću podršku nego u Njemačkoj, znamo da naši navijači očekuju velike stvari. Ponavljam, nema pritiska, želim da naši igrači uživaju - poručio je izbornik.

Ivan Perišić jedan je od motora reprezentacije, vratio se igri, no pitanje je koliko je spreman za najveće napore.

- U stalnom smo kontaktu s Perišićem, radi prema planu. On je pravi primjer sportaša koji ne odustaje. Nadam se da će biti u dobroj formi. Nećemo forsirati, koristit ćemo ga u ove dvije prijateljske utakmice, vidjet ćemo koliko. Znamo svi i vidjeli smo koliko Ivan vrjedi momčadi, ne mogu je zamisliti bez njega.

S ozljedom se muči i Ante Budimir, koji je prije mjesec dana slomio tri rebra.

- Vratio se u puni trening, u nedjelju je igrao 15 minuta. Šteta da se ozlijedio kada je bio u naponu snage, zabio je 15 golova i mogao je biti prvi strijelac španjolske lige. Vjerujem da ćemo ga vratiti u optimalnu formu i da će u reprezentaciji biti pravi.

Iako je svjestan da Hrvati od svojih nogometnih miljenika očekuju još jedan veliki rezultat na velikom natjecanju, izbornik Dalić ističe kako kod njega uvijek postoji optimizam, ali i dodao kako ne smije biti pritiska.

- Uvijek sam optimističan, vjerujem da ćemo se u ovih desetak dana svi bolje posložiti. Nažalost, opet nismo svi zajedno, bit ćemo tek od 3. lipnja. Kada god smo imali vremena, dobro smo se složili. Naš cilj je uvijek plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je plus. Mi smo visoko podignuli letvicu, osvojili smo tri medalje na tri natjecanja. To nije normalno. Hrvatska je uvijek pokazala da je najbolja kada je najteže. Pokušat ćemo ne razočarati - poručio je izbornik hrvatskih nogometaša. I. Liović {embed_infobox_gray}258720{/embed_infobox_gray}