Novosti
GOSPODARSKI POTENCIJAL DRAVE

Za novi lučki terminal u Osijeku 160,5 mil. kuna
Objavljeno 10. studenog, 2022.
Gradnjom ovakvog terminala Osijek će dobiti prvu luku unutarnjih voda bazenskog tipa i prvu koja će imati usvojene europske standarde poslovanja, čime se još jednom šalje snažna logistička podrška ekonomiji ovog dijela Hrvatske

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak trima odlukama osigurala državno sufinanciranje od 160,5 milijuna kuna za gradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek.Ovime je dana suglasnost Lučkoj upravi Osijek za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2023., 2024. i 2025. godini u ukupnom iznosu od 160,5 milijuna kuna.

Rok 28 mjeseci


Upravno vijeće Javne ustanove Lučka uprava Osijek je u rujnu ove godine donijelo odluku o sklapanju ugovora o gradnji terminala s GH Holdingom iz Slovenije. Utvrđena je vrijednost radova u ukupnom iznosu od 179,3 milijuna kuna (s PDV-om), uz rok za izvođenje radova od 28 mjeseci. Financijska sredstva potrebna za podmirenje predviđenih ugovornih obveza osigurana su iz Europskog kohezijskog fonda i državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu. "Novi terminal za pretovar rasutih tereta bit će smješten na desnoj obali Drave na istočnom dijelu lučkog područja Luke Osijek, a obuhvaća dva nova veza za brodove u duljini od 240 metara, instalaciju objekata za pretovar, ukrcaj i iskrcaj te transport roba, pristupnu cestu dužine 300 metara, željezničke kolosijeke u dužini 610 metara, kranske staze i ceste u dužini 285 metara, trafostanicu te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture", rekao je u obrazloženju ove odluke Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ukupna površina planiranog zahvata iznosi 4,5 hektara.

Podsjetimo, 1. prosinca 2017. godine Vlada RH održala je sjednicu u Osijeku koja je velikim dijelom bila posvećena projektima na području Osječko-baranjske županije, a donesene su odluke vezane za projekte ukupne vrijednosti oko milijardu kuna. Jedan od projekata za koje je, između ostalih, lobirao i osječko-baranjski župan Ivan Anušić upravo je terminal za rasute terete.

"Nastavku pozitivnih trendova u gospodarstvu zasigurno će pridonijeti i realizacija ovog iznimno važnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije, kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora 5C, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala luke Osijek. Drago mi je da ovom odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala", rekao je u četvrtak župan Anušić.

Ulaganja u promet


Gradnjom ovakvog terminala Osijek će dobiti prvu luku unutarnjih voda bazenskog tipa i prvu koja će imati usvojene europske standarde poslovanja, čime se još jednom šalje snažna logistička podrška ekonomiji ovog dijela Hrvatske. Da je tome doista tako svjedoči i investicija Hrvatskih cesta kojom se upravo rekonstruira "gradska" cestovna prometnica koja će, sada kao državna cesta D417, područje osječke luke brže spojiti na državnu cestu D2.

"Za ovaj važan projekt zalagao sam se i u Hrvatskom saboru te ukazivao na potrebe ulaganja u Luku Osijek. Da je ona od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, potvrdila je i Vlada svojom odlukom o sufinanciranju gradnje terminala za pretovar rasutih tereta s više od 160 milijuna kuna. To će dodatno osnažiti osječku Luku koja je druga najveća luka po količini prekrcanog tereta u Hrvatskoj te je dio međunarodnih prometnih koridora. S ovim projektom mogu s ponosom reći da su u Osijeku pokrivena ulaganja u zračni, kopneni, ali i riječni promet", izjavio je Ivan Radić, osječki gradonačelnik.

Gradonačelnik Radić podsjeća i na druge važne projekte iz prometne infrastrukture. "Podsjećam da uskoro kreće i obnova putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek, modernizira se tramvajska infrastruktura, obnavlja glavna zgrada željezničkog kolodvora, a pred završetkom je i dionica koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira. Sve će to pridonijeti još boljoj prometnoj povezanosti Osijeka čiji će se učinci, uvjeren sam, odraziti i na gospodarstvo", ističe Radić. D.Kuštro
Josip Bilaver državni tajnik

Novi terminal za pretovar rasutih tereta bit će smješten na desnoj obali Drave, na istočnom dijelu lučkog područja Luke Osijek, a obuhvaća dva nova veza za brodove u duljini od 240 metara, instalaciju objekata za pretovar, ukrcaj i iskrcaj te transport roba, pristupnu cestu dužine 300 metara, željezničke kolosijeke u dužini od 610 metara, kranske staze i ceste u dužini 285 metara, trafostanicu te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture.

Možda ste propustili...

NOVE NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin i dizel 1,49 eura litra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

3

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar