Crkva sv. Barbare u Jakšiću
Crkva sv. Barbare u Jakšiću
FACEBOOK
25.5.2024., 00:00
SURADNJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE I BOSNE I HERCEGOVINE
Za zajedničke projekte 600.000 eura

POŽEGA



Za projekte prekogranične suradnje na kojima sudjeluju partneri iz Požeško-slavonske županije odobreno je gotovo 600.000 eura. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a objavilo je Odluku o odabiru projekata u okviru Programa prekogranične suradnje između RH i BiH za 2024. godinu. Najveći iznos, 210.000 eura, odobren je za projekt Župe sv. Barbare Jakšić i Franjevačkog samostana Rama – Ščit, u koji je uključena obnova jakšićke župne crkve, a Općina Jakšić u partnerstvu s Općinom Vitez sredstva je osigurala i za projekt u okviru kojeg će se izgraditi LED rasvjeta u Treštanovcima.

Sredstva su odobrena i za projekt "Kroz duhovnost prema prijateljstvu" Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Kutjevo i Udruge katoličkih studenata "Emaus" te za projekt koji je nastavak prekogranične suradnje Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Pakrac i Župe sv. Ante Padovanskog Busovača.

Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Požega i Speleološko društvo Mijatovi Dvori Tomislavgrad zajedno će provoditi projekt "Sigurnost bez granica", Turistička zajednica Kutjeva i Dječji vrtić Tomislavgrad projekt "Veseli kutak za kreativni trenutak", a Turistička zajednica Požege i Javno komunalno poduzeće "Kostajnica" Kreševo projekt "Ulaganja u partnerska područja Požega - Kreševo, Faza III."

Sredstva su odobrena i za prekograničnu suradnju Muzeja Grada Pakraca i Srednje škole Busovača, NK-a Slavija i NK-a Šujica te Razvojne agencije grada Kutjeva - ERA i Općine Čitluk. Financirat će se i projekti OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo i Toplica Lipik – Specijalne bolnica za medicinsku rehabilitaciju, a projektni su partneri Franjevačka klasična gimnazija Visoko, odnosno Dom zdravlja Široki Brijeg. B.S.T.