Sport
VATRENO U DRAVSKOM OBRAČUNU

Frcale iskre, Pajač dijelio kartone, Osijek ide dalje
Objavljeno 9. studenog, 2022.
Osijek je dominirao i zaslužio četvrtfinale u susretu s čak četiri isključenja

Nogometaši Osijeka izborili su plasman u četvrtfinale SuperSport Hrvatskog kupa. Bijelo-plavi su uzvratili Varaždinu za nedavni prvenstveni poraz, a utakmica je bila sve samo ne obična.



Dugo je izgledalo kako će Osijek mirno izboriti plasman u sljedeću rundu Kupa jer je do sredine drugog poluvremena bio daleko bolja momčad te stekao dva pogotka prednosti, ali onda su krenuli problemi. U 66. minuti isključen je Čeberko, u drugoj minuti sudačke nadoknade Brodić je pogotkom dodatno zakomplicirao situaciju, što je izazvalo čarke na terenu, pa je u samoj završnici susreta sudac Igor Pajač pokazao još tri crvena kartona - jedan Osječanima i dva Varaždincima. Ipak, sav taj nered nije utjecao na konačni ishod, pa je Osijek uzeo ono po što je došao u Varaždin - prolaz dalje.

Dominacija i vodstvo



Trener Osijeka Rene Poms napravio je određene promjene u odnosu prema susretu s Hajdukom. Osim što se vratio svojoj prokušanoj pobjedničkoj formaciji 4-4-2, od prve minute svoje su mjesto u momčadi pronašli Karlo Bartolec, kojem je to bio prvi nastup još od susreta sa Šibenikom u prvenstvu prije mjesec i pol dana, te Diego Barri, koji je u veznom redu zamijenio rovitog Nejašmića. Jasno, u igri je bio Dion Drena Beljo, a vratio se i Jevhen Čeberko, a priliku je na vratima umjesto Ivušića dobio Malenica. Osijek je od prvog sudačkog zvižduka krenuo s već poznatim receptom. Tražili su bijelo-plavi rano vodstvo, pa su već u početnim minutama bili opasni u nekoliko navrata. U petoj minuti domaćini su se nekako izvukli nakon pokušaja Bartoleca i Belje, a minutu poslije mladi je Osijekov centarfor nakon ubačaja Caktaša pucao glavom pokraj vrata. Prvu veliki priliku na utakmici imao je Ramon Mierez, kojeg je odlično proigrao Leovac, ali Argentinac nije uspio nadmudriti Zeleniku, koji je na vrijeme napustio svoja vrata i ušao mu u udarac. Ipak, kucao je Osijek na vrata domaćih, a ubrzo ih je i otvorio. U osmoj minuti učinio je to a tko drugi nego najbolji Osijekov strijelac ove sezone Mijo Caktaš, koji je glavom u mrežu spremio ubačaj Bartoleca. Bartolec je na taj način opravdao uvrštavanje u početnu postavu. Rano vodstvo ovaj put nije Osječane zavaralo kao u prvenstvenoj utakmici protiv istog suparnika prije 20-ak dana. Nastavili su bijelo-plavi s dominacijom, ali slijedilo je razdoblje od 20-ak minuta bez pravih uzbuđenja. Priliku su zakuhali Caktaš, koji je ubacio iz kornera, i Mierez, koji je uletio na prvu vratnicu, pucao glavom prema suprotnom kutu i bio za malo neprecizan. Do odmora Mierez je oprobao svoj udarac s 20-ak metara, no i to je završilo izvan okvira vrata. Osijek je već u prvih 45 minuta mogao riješiti pitanje plasmana u četvrtfinale jer je bio daleko bolja momčad, ali je na odmor otišao samo s minimalnom prednošću.


Četiri isključenja



Koliko je Osijek bio bolji u prvih 45 minuta, svjedoči potez domaćeg stratega Marija Kovačevića, koji se odmah na početku drugog dijela odlučio na tri promjene u svojoj momčadi. Međutim, taj potez nije promijenio odnos snaga na terenu. Osijek je nastavio napadati i, što je još važnije, često prijetiti Zeleniki na vratima Varaždina. U 48. minuti opet je na sceni bio tandem Caktaš-Mierez. Prvi je ubacio, a drugi glavom dobro pucao te stavio Zeleniku na veliko iskušenje, koje je domaći vratar uspješno riješio. Dvije minute poslije Mierez je dugom loptom pronašao Belju, ali iz dobre pozicije nije pronašao put do drugog pogotka bijelo-plavih. No Osijek je svoju dobru igru ubrzo okrunio drugim pogotkom. U 54. minuti Mierez je bio asistent, a Kleinheisler je bio nezaustavljiv dvama suparnicima, nakon čega je matirao Zeleiku za - 0:2. U tom trenutku činilo se kako je Osijeku preostalo samo mirno privesti susret kraju, ali još jednom se pokazalo kako vrag nikada ne spava. U 66. minuti Čeberko je posve nepotrebno zbog prekršaja daleko od vrata dobio izravni crveni karton, pa je Osijek do kraja susreta bio prisiljen igrati s čovjekom manje. Reagirao je odmah trener Rene Poms, iz igre je izvadio Belju i ubacio Barišića, a nedugo nakon toga ušao je Mance umjesto Miereza, pa je time postalo jasno kako će se Osijek orijentirati na čuvanje prednosti i pokušati napasti iz protunapada. S čovjekom više opasniji su postali domaćini, koji su dvaput prijetili preko Šege, ali u oba navrata Malenica je bio na mjestu.

No nije susret bio miran do kraja. U drugoj minuti sudačke nadoknade Brodić je uspio smanjiti rezultat, a onda su uzavrele strasti, pa se sudac Igor Pajač razmahao kartonima, te su obje momčad susret završile s devet igrača, a sudačka nadoknada je zbog tog cirkusa umjesto pet potrajala čak deset minuta, ali je Osijek na kraju izborio plasman u četvrtfinale.

Dalibor Keler
VARAŽDIN - Stadion Varteks. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 2500. Sudac: Igor Pajač (Varaždin) - 6. Strijelci: 0:1 Caktaš (8), 0:2 Kleinheisler (54), 1:2 Brodić (90+2). Žuti kartoni: Zelenika, Pellumbi, Zelenika, Šego (Varaždin), Beljo, Žaper, Caktaš (Osijek). Crveni kartoni: Pellumbi, Zelenika (Varaždin), Čeberko, Mance (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: MIJO CAKTAŠ (OSIJEK)

VARAŽDIN

1 (0)

Zelenika 6, Jelenić 5,5 (od 46. Posavec 6), Pellumbi 5,5, Škaričić 5,5, Kolarić 5,5 (od 64. Katanec 6), Puclin 6, Elezi 6, Belcar 5 (od 46. J.Stanić 6), Banovec 5,5, Herrera 5 (od 46. Šego 6,5), Domjanić 5 (od 60. Brodić 6,5)

OSIJEK

2 (1)

Malenica 6,5, Bartolec 6,5, Žaper 6,5, Čeberko 5, Leovac 6,5, Barri 6,5, Jugović 6,5 (od 86. Bakić -), Caktaš 7,5, Kleinheilser 7, Beljo 6,5 (od 67. Barišić 6), Mierez 7 (od 73. Mance 5)
Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike