Petar Žarković
27.5.2024., 00:00
SVIBANJSKO HODOČAŠĆE RODITELJA POGINULIH BRANITELJA
Posjetili svetište Majke Božje Žalosne

SLATINA



Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica, na čelu s predsjednikom Tomom Grahovcem, nastavlja tradiciju posjećivanja marijanskih svetišta u svibnju, koji Crkva posvećuje Blaženoj Djevici Mariji. Tako su nedavno posjetili crkvu Majke Božje Koruške u Križevcima, koja se nalazi u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne, a čiji je suzaštitnik sv. Marko Križevčanin. Dočekao ih je župnik vlč. Kristijan Bogdan, koji je za poginule hrvatske branitelje služio svetu misu. Župnik Bogdan upoznao je hodočasnike s nastankom crkve i njezinim znamenitostima, među kojima se ističe kip Žalosne Majke s mrtvom Kristom u krilu na visokom stupu koji je nastao 1674. godine i oko kojega je poslije izgrađena crkva.

Roditelji poginulih branitelja posjetili su i grkokatoličku katedralu Svete Trojice, gdje ih je s najvećim sakralnim objektom u Križevcima i osobitostima grkokatoličke vjere upoznao student teologije Bratomir Kojadinović, a u Križevačkoj zvjezdarnici voditelj Kozmološkog centra Andrej Dundović pokazao im je taj jedinstveni objekt.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica u vrijeme osnivanja imala je 117 članova. Danas je čini tek 15 roditelja, koji samo žele da se ne zaboravi žrtva njihove djece. P.Ž.