Osijek
OSIJEK GOURMET POSVEĆEN CRNOJ SLAVONSKOJ SVINJI

Brend za probirljiva nepca
Objavljeno 9. studenog, 2022.
Slavonija i Baranja prepune su potencijala za gastrodestinaciju kojoj će se turisti vraćati

Vezani članci

JOŠ OD BARUNA PFEIFFERA

Slavonska crna svinja može biti zvijezda svakog menija

Osijek, najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma, domaćin je nezaobilaznog događaja za sve ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela - Tjedna crne slavonske svinje. Održava se od 5. do 13. studenoga, kao dio projekta nazvanog Osijek Gourmet, zamišljenog kao manifestacija koja će u iduće četiri godine stavljati naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda (crna slavonska svinja, riječna riba, kulen, divljač). Cilj je Osijek Gourmeta promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice aktivnostima edukacije i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.



U utorak (8. studenoga) u restoranu "Crna svinja" u Čepinu održan je stručno-znanstveni okrugli stol za stručnu javnost "Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma" i Masterclass za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, voditelja prve kuharske akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji je tom prigodom pripremio specijalitet od fajferice s prilozima, zapečenim gratiniranim krumpirom s pireom od bundeve i keljom pupčarom.

- Kelj pupčar potrebno je, kada ga čistite, malo zarezati kod korjenčića da uđe toplina. Nakon vrlo kratkog kuhanja potrebno ga je šokirati da ostane lijepe zelene boje, zatim popržiti na masti od crne svinje i na panceti, tako da ima aromatičan okus. Na tanjuru smo imali i jedan cramble, nešto hraskavo uz sve ostalo mekano, bundevine sjemenke i bademe nascjekane na sitno koje smo tostirali i dodali im sjeckane čvarke. Za umak smo pripremili redukciju ukusnog vina, crnog pinota, u koji sam također dodao nekoliko čvaraka. Jelo koje sam ovdje pripremao ima puno sastojaka, puno je boja na tanjuru, jer najvažnije je da našu zvijezdu - crnu slavonsku svinju - uklopimo u savršeni spoj - istaknuo je Bremec.

Masterclass u "Crnoj svinji" okupio je velik broj ugostiteljskih djelatnika, ali i neka poznata televizijska lica poput Renea Bakalovića, poznatog gastronomada, i Željke Klemenčić, inače Slavonke iz Vinkovaca, koja je tom prilikom istaknula kako se promocijom crne svinje bavi dvadesetak godina.

- Današnji se turizam suočava s nekoliko izazova. To je prije svega visoka sezonalnost, a kako bi se stalo na kraj tom i drugim problemima, pokrenuta je Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine i Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. U njemu se naglašava i opredijeljenost za posebne oblike turizma, poput enogastroturizma, koji ima velik potencijal baš u Slavoniji i Baranji - istaknula je Antonija Drmić, voditeljica Službe za posebne oblike turizma Ministarstva turizma i sporta.

Na stručno-znanstvenom okruglom stolu, održanom nakon Masterclassa, sudjelovali su proizvođač Dimitrije Simonović, Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka PTF-a, chef Željko Neven Bremec, Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, i Damir Zrno, sommelier, a uspješno ga je moderirala Željka Balja.

- Danas je interes za crnu slavonsku svinju puno veći nego prije, i u ugostiteljskim objektima i kod privatnih kupaca, jer su svi prepoznali kvalitetu prozvoda od fajferice i njezin ekološki uzgoj - rekao je Simonović.

Zaključak je okruglog stola da crna slavonska svinja može i mora biti brend Slavonije i Baranje!

Nikola Kučar
Rene Bakalović gastronomad
Krajnji je trenutak da, nakon što su se Istra i Međimurje, brendirali kao gastrodestinacija, i Slavonija, koja je prepuna potencijala, krene u tom smjeru. Upravo zbog toga krećemo u projekt nove slavonske kuhinje - modernizirat ćemo tradicionalna slavonska jela.

Mario Mihaljević Glas Slavonije
Glas Slavonije uvijek rado podržava ovakve akcije, koje za cilj imaju unaprjeđenje turističke ponude grada, županije, ali i cijele Slavonije. Već danas se trebamo početi pripremati za obilježavanje 150 godina od prvog predstavljanja fajferice, 1873. u Beču, koje će biti nagodinu.