Osijek
JOŠ OD BARUNA PFEIFFERA

Slavonska crna svinja može biti zvijezda svakog menija
Objavljeno 9. studenog, 2022.

Vezani članci

OSIJEK GOURMET POSVEĆEN CRNOJ SLAVONSKOJ SVINJI

Brend za probirljiva nepca

U okviru Tjedna crne slavonske svinje u utorak je u restoranu “Crna svinja” održan i stručno-znanstveni okrugli stol “Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma” za stručnu javnost, Masterclass za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, voditelja prve Kuharske akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog suca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, kao i predavanje prof. Zlate Živaković Kerže, koja je istaknula kako je fajferica hrvatska autohtona pasmina svinje nastala u drugoj polovini 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka na imanju baruna Karla Leopolda Pfeiffera.

Nikola Kučar
TAJANA ROGULJA TZ Osijek

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna crne slavonske svinje organiziran je Masterclass o temi pripreme i obrade namirnice u privlačno i izazovno jelo, kao i sljubljivanje tog jela s kvalitetnim osječkim vinima, te panel-rasprava koja se bavi potencijalom razvoja gourmet turizma. Kao najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma definitivno se možemo pohvaliti jako kvalitetnom i bogatom enogastronomskom ponudom, tako da u svakom slučaju valorizacija i promocija naših autohtonih slavonskim proizvoda podiže letvicu u turističkoj ponudi grada i okolice.

ŽELJKO NEVEN BREMEC Kuharska akademija

lZvijezda našeg današnjeg tanjura na Masterclassu je crna slavonska svinja, koja je kuhana tehnikom sous vide na 55 stupnjeva četiri sata. Osim toga koristili smo čvarke i pancetu, također od fajferice, koji su nam poslužili kao prilog, a ne treba zaboraviti ni ostale priloge koji su obogatili tanjur. Zapečeni gratinirani krumpir, tanko narezan, začinjen solju, paprom, s malo bijelog luka, zatim muškatnim oraščićem, vrhnjem za kuhanje i s malo mlijeka. S obzirom na to da je stigla jesen, napravili smo i pire od muškatne bundeve te kelj pupčar.

DAMIR ZRNO sommelier

Ja sam danas bio odgovoran za sljubljivanje jela od crne slavonske svinje s vinima osječkih vinara. Naša je fajferica relativno zahtjevna u smislu sljubljivanja s vinima, tako da u ovisnosti o pripremi, odnosno termičkoj obradi, krećemo s nekakvim “težim” crnim vinima. Međutim, uz ovo čemu smo danas svjedočili na Masterclassu, sous vide metodi i pripremi na plinskom roštilju, poslužili smo i bijelo vino, jer su nam snaga i termička obrada crne svinje plus prilozi koji su bili u umaku jednostavno dali najbolji rezultat sa sivim pinotom.

KARLO ŠATVAR Grad Osijek

Ovakve su manifestacije vrijedne za promociju turizma u gradu Osijeku, koji je prema odluci Hrvatske turističke zajednice najuspješnija kontinentalna destinacija protekle godine, te će pridonijeti još boljim rezultatima, koji su ove godine bolji od pretpandemijske 2019. godine, na što smo iznimno ponosni. Samo sinergijskim radom s Turističkom zajednicom i drugim partnerima možemo graditi Osijek kao turistički brend i siguran sam kako će godine koje su pred nama donijeti još bolje i uspješnije rezultate.

SILVA WENDLING Osječko-baranjska županija

Prije desetak godina krenuli smo u genetsko utvrđivanje crne slavonske svinje kako bismo očuvali njenu genetiku. Osim toga pokrenuli smo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede projekt izgradnje Centra za fajfericu jer smatramo da je to naša tradicija koju moramo očuvati. Kada dolazite u neki prostor, nije važan samo on, nego su važni i okusi koje ćete u tom prostoru doživjeti. Vjerujem da spoj mesa crne slavonske svinje i vina s našeg područja treba biti brend, nešto što će svi posjetitelji prepoznati kada nas posjete.

KREŠIMIR MASTANJEVIĆ Prehrambeno-tehnološki fakultet

Cijeli je smisao Tjedna crne svinje koji je upravo u tijeku da se dodatno brendira ne samo meso nego i mesni proizvodi, s tim da bi se kroz to prvenstveno kvalitetno meso pokušala povećati cjelokupna svinjogojska proizvodnja, koja trenutačno, nažalost, u Hrvatskoj nije u dobrom stanju. Ova naša izvorna pasmina, koja ima svoju priču, može se povezati prije svega s turistima te još dodatno obogatiti našu ionako veliku gastonomsku ponudu ne samo Osijeka nego i cijele Slavonije i Baranje.

Možda ste propustili...

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

CRVENI KRIŽ I MATICA UMIROVLJENIKA

Prikupljaju namirnice za potrebite građane