Osijek
DALJ JE BIO POSTAJA “GLAZBOPUTJA”

Scensko putovanje mladih
s glazbenim autorima Europe
Objavljeno 8. studenog, 2022.
Djeca su se na inovativan i intermedijalan način uključila u kreiranje programa

Hit do hita - tako je Ante Sladoljev, dirigent SO DO El Sistema simfonijskog orkestra djece i mladih, najavio ovonedjeljni nastup u Dalju, kojom je prigodom 40-ak mladih glazbenika zajedno s djecom iz OŠ Dalj i Plesnog studia Shine pripremilo glazbeno-scensku poslasticu. Pridružili su im se u tome i Dječji zbor HPD-a "Lipa" iz Osijeka, djeca iz SKUD-a "Branko Radičević" iz Dalja, djeca pjevačke skupine "Seke" KUD-a Aljmaš i djeca KUD-a Šandor Petefi iz Dalj Planine.Dalj je tako bio postaja "Glazboputja", završnog koncerta u projektu Društva "Naša djeca" grada Osijeka - "Platforma inkluzivne edukacije djece kroz interaktivni pristup kulturnim sadržajima".

- To je suradnički projekt u kojemu su se djeca na dislociranim područjima na inovativan i intermedijalan način uključila u kreiranje umjetničkog i glazbeno-scenskog programa. Ministarstvo kulture odobrilo je naš projekt, a Općina Erdut rekla je kako ona želi biti domaćin.

Željeli smo djeci koja nemaju priliku slušati simfonijski orkestar omogućiti aktivno iskustvo - rekla nam je Jasna Komendanović, predsjednica Društva "Naša djeca".

- Uz naš smo nastup uklopili dramski, plesno-glumački nastup kako bismo i naše sudionike, ali i publiku, kroz umjetnost spojili s glazbom - rekao je maestro Sladojev. On je iz Zagreba doveo stalni sastav simfonijskog orkestra čiji je prosjek starosti 17 godina!

El Sistema je provjereni model kako glazbeni program može istovremeno razviti i izvrsne glazbenike i dramatično promijeniti putanju stotina tisuća djece. Ovaj pristup glazbenoj naobrazbi naglašava intenzivno sudjelovanje u ansamblu od najranije dobi, grupno učenje, međusobnu poduku kolega i predanost stalnom održavanju veselja i zabave učenja glazbe i zajedničkog muziciranja.

Njihov je nastup u Dalju zamišljen kao program putovanja kroz Europu, kroz djela skladatelja koji su iz raznih europskih zemalja. Svaki je od autora dobio posebnu uvodnu scensku najavu za što su bili zaduženi učenici OŠ Dalj.

Nastojali su biti duhoviti, ali mora se odati priznanje dvojici dječaka koji su uz glazbu iz "Rockyja" na pozornicu izišli kao boksači, a zapravo, nakon što su odbacili mantile, pokazalo se kako su u baletnim suknjama. Pogađate, prethodili su izvedbi prvog stavka Suite iz "Labuđeg jezera" (Čajkovski).

- Mjesec i pol dana pripremali smo za svaki ulaz određenu koreografiju. Očekivano, učenici su u početku bili malo skeptični, jer nisu do sada imali dodira ni s glumom ni s javnim nastupom. No kroz probe i suradnju s orkestrom sve je jednostavno sjedalo na mjesto - rekla je Nataša Lukač Dudaš iz daljske škole.

Djeca koja su pretežito činila publiku odlično su, pa čak i nesputano, reagirala na izvedbe, primjerice iznenadila su se koliko moćno zvuči Griegov "U pećini gorskog kralja" ili živopisno Bizetova "Habanera" (uz gostujući nastup mezzosopranistice Stefany Findrik iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku). Uz skladbe Čajkovskog (Valcer cvijeća iz "Orašara") i Stravinskog (finale, "Žar ptica") plesno su umijeće pokazale članice Shinea.

Za kraj veliko finale, Neka cijeli ovaj svijet (iz mjuzikla “Jalta, Jalta”, Kabiljo) i Završno kolo (“Ero s onoga svijeta”, Gotovac), na sceni se pridružuju i zborovi. Šarenilo mladosti zaključilo je Glazboputje. Ili je to možda ipak bio početka novoga?

Dario Kuštro
Svaki je od autora dobio posebnu uvodnu scensku najavu, za što su bili zaduženi učenici Osnovne škole Dalj

Možda ste propustili...

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

Promocija knjige “Krivnje i oprosti”

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana