U Udruženju obrtnika potvrđuju potrebu za “hausmajstorima”
U Udruženju obrtnika potvrđuju potrebu za “hausmajstorima”
ARHIVA
29.5.2024., 00:00
U ĐAKOVU I ĐAKOVŠTINI 1252 OBRTA
Najviše u 2024. rasle intelektualne usluge
Krajem prosinca 166 obrta u Cehu intelektualnih usluga, a krajem travnja 182. Najveći je to rast među svim cehovima

ĐAKOVO



Dok za 22. lipnja, na parkingu iza Male crkve, priprema 13. Đakovo Expo Zlatne ruke, sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva, a kojemu je organizator drugu godinu zaredom, Udruženje obrtnika Đakovo i na kraju travnja bilježi povećanje broja obrta, kojih je sada 1252, a što je sedam više u odnosu na kraj ožujka.

Indikativno je da je od tih sedam novootvorenih obrta većina iz područja intelektualnih usluga, čemu pripada više kategorija – administrativne uslužne djelatnosti, tehničke uslužne, knjigovodstveni servisi, sudski tumači, prevoditelji..., pa i fitness-centri u smislu treninga, obuke, autoškole, obrti iz domene obrazovanja i dr. Ceh intelektualnih usluga pri Udruženju obrtnika Đakovo od početka godine do kraja travnja bilježi ujedno najveći rast među svim cehovima, i to za 16 obrta. Pri tom su cehu i kombinirane uredske administrativne uslužne djelatnosti; na području grada otvoren je i jedan obrt za odnose s javnošću i djelatnosti priopćavanja.

Na dan 31. prosinca 2023. bilo ih je 166, a sada su na poručju Đakova i Đakovštine 182 obrta za intelektualne usluge.

- Istovremeno, u manjem su padu graditeljstvo i prijevoz, dok su drugi u pozitivi ili im se broj u promatranom razdoblju nije mijenjao. Tako graditeljstvo bilježi jedan obrt manje, a prijevoz dva, u ugostiteljstvu promjena nije bilo, kao ni u poljodjelstvu. Ceh proizvodnje rastao je za sedam obrta, Ceh usluga za njih 11, a Trgovina za dva nova obrta. Stalni je rast obrtništva, i to na svim razinama – u Hrvatskoj je sada 115.000 obrta, i to je velik skok. Naša Osječko-baranjska županija sada ima njih 6300, a prije nekoliko godina imala ih je manje od 4000 - kaže tajnik Udruženja obtnika Đakovo Marko Milković.

Na upit što uvjetuje rast obrta, tajnik Udruženja obrtnika Đakovo kaže kako taj trend regulira tržište.

- Dosad je trend rasta bio u graditeljstvu, no sada je to malo stalo jer se procjenjuje da staje stanogradnja, a što se prognozira već neko vrijeme, a jenjava i u Europi. Usluge, broj obrta u njima, uvijek se povećavaju, pogotovo što se tiče obrtnika majstora, jer to je potreba i vezana je za rast upisa u srednje strukovne škole - kaže Milković.

Nakon što ih duže vrijeme nije bilo kao vode u pustinji, sada raste potreba za tzv. hausmajstorima – majstorima za (gotovo) sve kućne popravke. Milković kaže kako će "hausmajstor" u našoj praksi biti kućni majstor, no tek treba dobiti službenu riječ.

- Da, vlada interes za to, a i potreba je. Intencija je da se službeno za kućnog majstora objedini više toga – da takav obrtnik vlada i strujom i vodom i drugim popravcima i sl. Sada to pripada cehu usluga. Još se čeka službena formulacija svega - kaže Milković.

U Cehu proizvodnje i dalje je na vrhu otvaranje obrta “Proizvodnja električne energije” zbog postavljanja solarnih panela na krovove za vlastitu proizvodnju struje, kao i prodaju njezinih viškova.

Suzana Župan
{embed_infobox_gray}258537{/embed_infobox_gray}