Regija
OPĆINA POTIČE RAZVOJ GOSPODARSTVA

Babina Greda podijelila 300.000 kuna potpora
Objavljeno 7. studenog, 2022.
Za razvoj i unaprjeđivanje turističke infrastrukture odobrena su tri projekta, a za uslužne i proizvodne djelatnosti njih 14
BABINA GREDA



Općinski načelnik Josip Krnić, na prijedlog Povjerenstva, donio je odluku o dodjeli potpore za provođenje mjera iz Programa poticanja razvoja i unaprjeđivanja gospodarskih aktivnosti na području općine Babina Greda za 2022. godinu. Na javni je poziv pristigla 21 prijava, a odobreno je 17 projekata koji su konkurirali za dvije mjere. Dodijeljeno im je ukupno 300.000 kuna.



Pametno selo


Sredstva potpore su nepovratna i dodjeljuju se iz općinskog proračuna. Na temelju Pravilnika Općina sufinancira 70 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta, a najviše do 20.000 kuna po korisniku. Spomenuti je program donijelo Općinsko vijeće, sukladno Strategiji pametnog sela Općine Babina Greda 2021. - 2027. U njoj je među specifičnim ciljevima istaknut razvoj održivijeg i konkurentnijeg gospodarstva, prvenstveno dodavanjem nove vrijednosti lokalnim proizvodima i jačanjem prepoznatljivosti identiteta, proizvoda i usluga Babine Grede. A tu je i razvoj turističkog proizvoda. Načelnik Krnić ističe njegovu važnost posebno u segmentima manifestacijskog, gastronomskog, kulturnog, izletničkog i tranzitnog turizma, za koje Babina Greda ima sve predispozicije. Za mjeru potpore za razvoj i unaprjeđivanje turističke infrastrukture ulaganjem u smještajne kapacitete, radi jačanja turizma kao jednog od mogućih pokretača ukupnog razvoja općine, odobrena su tri projekta, a ukupno im je dodijeljeno 57.850 kuna.

Potiču razvoj


Pravo na potporu za razvoj i unaprjeđivanje uslužnih i proizvodnih djelatnosti postojećih i novih subjekata malog gospodarstva nabavom novih alata, strojeva, opreme i uređaja ostvarilo je 14 prijavitelja kojima je odobreno ukupno 240.800 kuna. "Bilo je, nažalost, više prijava nego sredstava predviđenih u proračunu. Za ovu je mjeru bilo osigurano 200 tisuća kuna, pa smo 40.000 kuna od turizma, koliko je ostalo na raspolaganju nakon tri prihvaćena projekta, prebacili u tu svrhu i osigurali dodatna sredstva, jer je interes bio velik", pojašnjava načelnik Krnić. Dodaje da se mještani odlučuju otvarati deficitarne obrte, trude se, rade, uplaćaju doprinose i cilj je Općine vratiti im dio novca. "Želimo potaknuti poduzetničku klimu, zapošljavanja, pomoći našim gospodarstvenicima i pokazati im da cijenimo njihov rad", zaključuje.

U općinskom će proračunu za 2023. nastojati osigurati više sredstava kako bi i prijavitelji koji ovaj put nisu prošli na natječaju, ili nisu na vrijeme podnijeli prijave, također dobili potpore.

Marija Lešić Omerović
20.000 kuna
MAKSIMALAN JE IZNOS PO KORISNIKU

UZ POTPORU ĆE ZAPOSLITI NOVOG RADNIKA
U ime tvrtke Home&Industry Metallbautehnik d.o.o. Babina Greda Općini je javno zahvalio Darko Vuković. Dobivenu potporu od 19.600 kuna iskoristit će za kupnju nove opreme za proširenje djelatnosti, a s njezinim dolaskom otvorit će natječaj za novo radno mjesto. “Jako gospodarstvo znači nova radna mjesta, a time i veći standard, što u konačnici pridonosi ostanku Babogredaca na ovom području”, kazao je. Ustvrdio je da je ovo vrijeme kada nastaje nova industrijska revolucija u Babinoj Gredi.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike