Zdravlje
NE POSTOJI LIJEK ZA OSTEOARTROZU, ALI POSTOJE NAČINI KOJIMA SE SIMPTOMI MOGU UBLAŽITI

Održavanje optimalne tjelesne težine u srednjim godinama smanjuje rizik od osteoartroze koljena
Objavljeno 7. studenog, 2022.

U osoba koje u srednjim godinama na težini dobiju pet-šest kilograma liječnici su uočili znatno veću vjerojatnost potrebe zamjene zgloba koljena u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo istraživanje. Vjerojatnost potpune zamjene zgloba u žena koje su se udebljale 5 kg iznosi 34 posto, a u muškaraca 25 posto.



Propadanje hrskavice


Rezultati nove studije, koji će biti predstavljeni na Međunarodnom kongresu o pretilosti u australskom Melbourneu,a otkrivaju da čak i relativno malo povećanje tjelesne težine u pojedinaca povećava rizik od razvoja osteoartritisa koljena, najčešćeg uzroka bola u koljenu i potrebe za operativnim zahvatom. Osteoartritis, poznat i kao osteoartroza ili samo artroza, kronična je progresivna degenerativna bolest zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Osteoartritis je, nakon kardiovaskularnih bolesti, drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti, i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, zbog čega je neizmjerno važna prevencija. Ne postoji lijek za osteoartrozu, ali postoje brojni načini kojima se simptomi mogu ublažiti. Uz lijekove za ublažavanje bolova važna je promjena načina života, ističu stručnjaci, dodajući da u nekim slučajevima preostaje jedino operativni zahvat zamjene zgloba koljena.

"Gubitak težine može pridonijeti ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena, jer se tako smanjuje opterećenje zglobova, kao i rizici nastanka upala", rekla je profesorica Anita Wluka s australskog Sveučilišta Monash, koja je vodila istraživanje.

"No treba naglasiti da je teško smanjiti ukupnu tjelesnu težinu za najmanje deset posto kako bi se minimalno utjecalo na smanjenje bola u koljenu, a još je teže tu težinu i održati, osobito kad postoji osteoartritis, koji smanjuje pokretljivost. Raspolažemo dokazima prema kojima je održavanje optimalne tjelesne težine za pacijenta lakši i dostižniji cilj od njezina gubitka, pa smo proveli istraživanje o tomu na koji je način debljanje povezano sa simptomima i razvojem osteoartritisa." Dr. Wluka i članovi njezina tima proučili su dosadašnje studije o korelaciji debljanja i osteoartritisa koljena.

Bol i ukočenost


Analizirali su 20 prethodnih studija, u kojima su sudjelovale stotine tisuća pacijenata. Rendgenske snimke upućuju na to da ukupno povećanje tjelesne mase znatno utječe na promjene na zglobu, na pojavu bola, ukočenosti i u konačnici promjene kvalitete života nagore. Zbog debljanja i viška kilograma dolazi do oštećenja hrskavice, kostiju i ostalih dijelova zglobova. Proučivši konkretno dvije studije kojima je obuhvaćeno više od 250.000 sudionika, autori su zaključili da povećanje tjelesne težine znatno povećava vjerojatnost za operativni zahvat potpune zamjene zgloba koljena. Prevencija razvoja osteoartritisa i usporavanje njegove progresije ne bi smanjili samo potrebu za operacijom nego i pritisak na zdravstvene službe, koje se, zbog starenja populacije, koja je istodobno u zapadnom svijetu sve deblja, suočavaju sa sve većom potrebom za operativnim zahvatima. Održavanje optimalne tjelesne težine u srednjim godinama smanjilo bi rizik od razvoja osteoartroze koljena, a u onih koji od nje već boluju smanjilo bi bol, gubitak funkcije koljena, kao i potrebu za skupom operacijom.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike