Novosti
INVESTICIJE U VODOOPSKRBU I ODVODNJU

Projekt "Osijek 4" vrijedan je gotovo 165 milijuna kuna
Objavljeno 5. studenog, 2022.
Sredstva su za rekonstrukciju i gradnju kanalizacijske i vodovodne mreže

Ugovori za financiranje provedbe 13 investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, ukupne vrijednosti 617 milijuna kuna, od čega se na nepovratna sredstva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odnosi 395 milijuna kuna (64 posto od ukupne vrijednosti), dodijeljeni su u petak u Zagrebu. Ugovore su predstavnicima komunalnih poduzeća i pojedinim čelnicima lokalnih jedinica dodijelili Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade, i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.



Nova mreža


Među dodijeljenim ugovorima, "Projekt Osijek 4" za financiranje projekta rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže u Osijeku prednjači po ukupnoj vrijednosti od 164,6 milijuna kuna, pri čemu je dobio nepovratnih 105,3 milijuna kuna. Osječki gradonačelnik Ivan Radić objasnio je da projekt obuhvaća radove u Gundulićevoj, Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve kao i gradnju vodovoda u Višnjevcu. "Osijek će ovime dobiti oko 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji", kazao je Radić te dodao kako je ovo iznimno značajna investicija jer će modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je ugovor uručen u sklopu drugog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te da je riječ o široj priči NPOO-a gdje je Vlada RH usmjerila gotovo 5,25 milijardi kuna prema vodnome gospodarstvu. "Preko prvog poziva dodijeljena su 73 ugovora, sad je dodijeljeno novih 13, tako da dolazimo do 1,8 milijardi kuna dodijeljenih vodno-komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Ako tome pribrojimo još 13 ugovora vezanih uz smanjivanje poplavnih rizika i restauraciju vodotoka, dolazimo do 99 dodijeljenih ugovora u vrijednosti od dvije milijarde kuna, od čega je nepovratnih milijardu i 250 milijuna kuna", kazao je Đuroković.

Brojna gradilišta


Provedbom 13 novih projekata za koje su dodijeljeni ugovori, izvijestio je ministar Filipović, omogućit će se ili poboljšati pristup pitkoj vodi stanovništvu diljem Hrvatske, koje većinom živi na ruralnim područjima. Pritom, izgradit će se ili rekonstruirati 151 kilometar sustava javne vodoopskrbe te izgraditi ili rekonstruirati 35 kilometara sustava javne odvodnje. Time će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za više od 50 tisuća stanovnika i pristup poboljšanom sustavu pročišćavanja otpadnih voda za više od pet tisuća stanovnika. Poziv na temelju kojeg se dodjeljuju ovi ugovori otvoren je za podnošenje projektnih prijedloga do kraja ove godine, pa Filipović očekuje da će se prijaviti još kvalitetnih projekata. Dodao je da ove i druge aktivnosti predstavljaju implementaciju ključnih zahtjeva EU-a preuzetih u nacionalno vodno zakonodavstvo, a koji se odnose na omogućavanje pristupa svim stanovnicima zdravstveno ispravnoj vodi za piće i sustavima javne odvodnje. Investicije će također doprinijeti i smanjenjima gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima, koje na razini RH doseže oko 50 posto, rekao je Filipović.

Zvonimir Savić istaknuo je uspješnu provedbu NPOO-a, podsjetivši da je Hrvatska kao treća po redu članica EU-a podnijela zahtjev za isplatu druge rate od 700 milijuna eura, koja se očekuje do kraja godine, čime bi kumulativno Hrvatska bila na 2,2 milijarde eura nepovratnih sredstava. Pohvalio je komunalna poduzeća za pripremu projekata, čija će realizacija značiti 50 novih gradilišta diljem Hrvatske. Među njima je i projekt slavonskobrodskog Vodovoda, koji se odnosi na sustav vodoopskrbe u općinama Velika Kopanica i Donji Andrijevci, uz ukupna nepovratna sredstva od 30,3 milijuna kuna.

Dario Kuštro
BRIGA O OKOLIŠU
U Osijeku je u tijeku gradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, vrijednog 228 milijuna kuna, također najvećim dijelom financiranog europskim sredstvima. Početak probnog rada planiran je za proljeće. "Cilj nam je razviti moderan, kvalitetan i racionalan vodoopskrbni i kanalizacijski sustav koji je sposoban isporučiti dovoljne količine zdravstveno ispravne pitke vode, ali i sustav koji se brine o okolišu", naglasio je Radić.