Trio Fantastico
Trio Fantastico
Petar Žarković
1.6.2024., 00:00
GLAZBENA ŠKOLA MILKA KELEMENA U SLATINI
Na godišnjem su završnom koncertu uručena priznanja i nagrade najboljima
Učenici i njihovi mentori postigli iznimne rezultate; Iva Bartolović ponijela je titulu najučenice škole

Slatinskoj glazbenoj publici, a prije svega roditeljima, rodbini i prijateljima, predstavili su se učenici Glazbene škole Milka Kelemena koji su ove školske godine sudjelovali na različitim smotrama te regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima te osvojili nagrade i priznanja.

Pozdravljajući uvodno učenike svoje škole, njihove učitelje i sve nazočne, ravnatelj Antonio Brzica najavio je najljepši, najsvečaniji i najkvalitetniji koncert, jer nastupaju doista najbolji učenici, čiju su talentiranost i uvježbanost potvrdila vrijedna priznanja.

– Posebno pozdravljam naše drage goste, prijateljske glazbene škole s kojima surađujemo 30 godina, od samih početaka ove škole, to su Glazbena škola "Jan Vlašimsky" Virovitica, iz koje smo i sami potekli, Glazbena škola Franje Kuhača iz Osijeka, Glazbeni odjel pri OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, Glazbena škola Slavonski Brod, a posebno smo ponosni na međunarodnu suradnju od 1997. godine s Glazbenom školom "Weiner Leo" iz Szigetvara u Mađarskoj – rekao je ravnatelj Brzica.

Leon najtrofejniji


Podsjetio je da Glazbena škola Milka Kelemena ove godine obilježava 30 godina rada, što je i obilježeno svečanim koncertom 21. ožujka, a dan prije obilježena je i 15. obljetnica djelovanja Područnog odjela škole u Orahovici.

Koncert je otvorio školski zbor, koji vodi učiteljica Andrea Kligl, izvedbom pjesme "Mi smo taj svijet", koju su napisali Lionel Richie i Michael Jackson, uz pratnju Andree Kligl na klaviru i Leonarde Dušak na gitari. Slijedio je nastup učenika slatinske škole s vrhunskim izvedbama glazbenih djela prilagođenih njihovoj dobi. Nastupila je Katrin Resler, učenica 2. razreda tambure (učiteljica Korana Perlić), koja je na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi osvojila drugu nagradu, a na Međunarodnom glazbenom natjecanju Fantast u Bečeju bila je dobitnica prve nagrade. Učenica 2. razreda gitare Elena Bajt (učiteljica Leonarda Dušak) na natjecanju Fantast u Bečeju osvojila je prvu nagradu. Marija Brzica, učenica 2. razreda klavira (učiteljica Sandra Pavić), osvojila je dvije prve nagrade: na natjecanju Sonus op. 8 u Križevcima u minikategoriji natjecanja u disciplini solfeggio i na Međunarodnom natjecanju iz solfeggia i teorije glazbe Maribor 2024. Na istom natjecanju u Mariboru zlato je osvojila i Miriam Brzica, učenica 2. razreda violine (učiteljica Sandra Pavić). Učenik 3. razreda klavira David Jukić (učitelj Miloš Cvjetković) dobitnik je prve nagrade na Virovitičkoj klavirijadi, Matej Janković iz 3. razreda gitare (učiteljica Leonarda Dušak) osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Fantast u Bečeju, a na istom natjecanju drugu nagradu osvojio je Niko Šokac, učenik 3. razreda gitare (učiteljica Leonarda Dušak). Učenica 5. razreda tambure Matea Funtek (učiteljica Martina Tepeš) sa svojom bisernicom dobitnica je druge nagrade na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi i druge nagrade na natjecanju Fantast u Bečeju. Leon Knežević, učenik 5. razreda trombona (učiteljica Jelena Škvorc), dobio je drugu nagradu u disciplini trombon na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – regionalno natjecanje, a učenica 6. razreda tambure Iva Bartolović (učiteljica Korana Perlić) svirajući bisernicu osvojila je treću nagradu na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi i drugu nagradu na natjecanju Fantast u Bečeju. Trio Fantastico, koji čine Iva Bartolović – bisernica, Klara Košćak – brač i Hana Pavličević – čelo (učiteljica Korana Perlić), osvojio je drugu nagradu na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – županijsko natjecanje, komorni sastavi, treću nagradu na World Championship in Music Art u Beču, Austrija, prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi – komorni sastavi, i treću nagradu na Međunarodnom glazbenom festivalu komornih sastava i orkestara Sonus u Križevcima.

Najtrofejniji učenik Glazbene škole Milka Kelemena ove je školske godine Leon Vencl, učenik 2. razreda harmonike učitelja Roberta Čavlovića. Mali harmonikaš osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola "Mladi Padovec" u Novom Marofu, prvu nagradu osvojio je i na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – regionalno, što mu je donijelo plasman na državno natjecanje, a potom je i na državnom natjecanju bio najuspješniji i osvojio još jedno pravo mjesto. Leon Vencl zatim je osvajač prve nagrade na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Varaždinu, a potom i na 47. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli. Prva nagrada u Puli donijela mu je i vrlo vrijedno Međunarodno priznanje Svjetske harmonikaške organizacije. Na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Daruvaru Accordion Award 2024. osvojio je drugu nagradu. Uz mentorstvo učiteljice Sandre Pavić Leon je osvojio treće mjesto na natjecanju Sonus op. 8 u Križevcima u disciplini solfeggio, minikategorija, i treću nagradu na Međunarodnom natjecanju iz solfeggia i teorije glazbe u Mariboru 2024.

Jedine pjevačice


Ravnatelj Brzica potom je uručio priznanja, diplome i medalje kojima su nagrađeni učenici i njihovi mentori, a zahvalnice su dobili korepetitori Korana Perlić, Josip Jagušić i Mario Novaković. Najučenicom škole u 2023./2024. školskoj godini proglašena je Iva Bartolović, učenica 6. razreda tambure. Prigodne darove sponzorirao je Grad Slatina, a ravnatelj Brzica zahvalio je za suradnju i članovima Školskog odbora i Vijeća roditelja.

Osim nagrađenih učenika u glazbenom dijelu programa sudjelovali su i predstavnici gostujućih škola. Iz Vukovara nastupile su učenice Jadranke Uzelac, Sara Padežanin (1. razred klavira) i Mihaela Matić (6. razred klavira) te učenica Ivane Slamek Iva Kuprešak (5. razred gitare). Virovitičku školu predstavio je Borna Gernhard (4. razred SŠ, gitara), učitelj Mario Petrinjak, a slavonskobrodsku Asja Kaldžo (4. razred saksofona), učitelj Nikola Smetko. Iz Szigetvara nastupile su Hanna Nagy (klavir), učitelj Lajos Papp, i Noemi Szasz (flauta), koju je na klaviru pratila učiteljica Zsofia Burian. Posebno su oduševile jedine pjevačice na koncertu, Osječanke Maja Cvijanović, sopran, SŠ3, i Cvijeta Ambrinac, mezzosopran, SŠ1, koje su nastupile uz klavirsku pratnju Marije Kovač, klavir, SŠ3 (nastavnik Boris Šili). Za sjećanje na nastup u Slatini ravnatelj Brzica predstavnicima gostujućih škola uručio je malu monografiju o 30 godina Glazbene škole Milka Kelemena u Slatini.

Petar Žarković