GOJKO MITIĆ
1.6.2024., 00:00
HNK U OSIJEKU: PLESNA PRODUKCIJA 1. LIPNJA
ŠPU Feniks: Za 30. rođendan stotinu plesača, 11 plesnih ansambala i 17 koreografija

Stotinu plesača, 11 plesnih ansambala i 17 plesnih koreografija na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku sudjelovat će danas (subota) u obilježavanju 30. rođendana Športsko-plesne udruge Feniks. Pod geslom "Svi smo mi Feniks", prije dvije plesne produkcije, od 18 i 20 sati, priredit će se i predstavljanje dviju plesnih knjiga, izložba koja će prikazati tridesetogodišnji rad udruge i dvije plesne produkcije u ritmu valcera, tanga, latino, jazz, disco, sportskih i drugih plesova.

- Športsko-plesna udruga Feniks puna tri desetljeća djeluje na području grada Osijeka i šire okolice, a naš rad prepoznat je kao dio kulture, sporta i tradicije. Jedan je od ciljeva našega rada razvoj sportskog plesa i poticanje mladeži na bavljenje fizičkom aktivnošću. Svim ljubiteljima plesa i udruge želimo pružiti nezaboravno plesno iskustvo, kao i pregled povijesnog puta koji je Feniks prošao sve do danas - kaže predsjednik ŠPU-a Feniks Darko Valentić.

Rođendanski program Feniksa, rekao nam je Vanja Dušić, dopredsjednik udruge, u subotu počinje u 16.30 u svečanom foajeu HNK-a, na katu, gdje će biti promocija dviju knjiga: "Športsko-plesna udruga ‘Feniks‘ 25 godina" i "Športsko-plesna udruga ‘Feniks‘ na hrvatskim balovima", autora Andrije Brkića, inače dugogodišnjeg plesača i plesnog voditelja ŠPU-a Feniks. Nakon promocije će se u ulaznom foajeu otvoriti izložba kostima, novinskih članaka, vizuala, ulaznica i fotografija, a od 18 i 20 sati na rasporedu su dvije plesne produkcije - Svi smo mi Feniks.

- Iza plesača su višemjesečni naporni treninzi, i svi jedva čekaju plesnu produkciju na "daskama koje život znače". Predstavit će se nekoliko generacija plesača, pa i oni koji su počeli Feniksovu priču sada davne 1994. godine - kaže Dušić, dodajući kako će nas plesne produkcije provesti kroz bogatu plesnu povijest Osijeka.

Na početku rada bili smo okrenuti isključivo sportskom i natjecateljskom plesu. Rezultati nisu izostali, bili smo u hrvatskom vrhu, nastupali smo na svjetskim prvenstvima i europskim kupovima, nekim plesačima je ples danas posao. Onda smo tijekom godina počeli otvarati vrata svima i upravo je to ono što krasi Feniks svih ovih godina - postali smo velika obitelj. Naučili smo nekoliko tisuća ljudi plesnim osnovama, a puno ih je nastavilo rekreativno plesati, kako u klubu tako i na plesnjacima u Royalu koje smo nekad organizirali, sve do najnovijih plesnih vikend-partija Chagice i Fieste grande. Nekoliko generacija prošlo je preko Feniksova plesnog podija, a najnovija već kuca na vrata, i jedva čeka da zapleše - zaključio je Darko Valentić.

Vesna Latinović
{embed_infobox_gray}258497{/embed_infobox_gray}