1.6.2024., 00:00
NEOČEKIVANA BORBA NA BOXOFFICEU
“Garfield” gledaniji od “Furiose”

Proteklog vikenda u kinima smo imali neočekivanu borbu, i to između novog "Garfielda" i "Furiose". Oba su filma odnedavno u kinima, a njihovo otvaranje u Sjevernoj Americi bilo je posebno napeto kad je u pitanju zarada i prvo mjesto po gledanosti. Za dlaku je nešto veća zarada na strani "Garfielda" s 31,8 milijun dolara, dok Furiosa ima 25,5 milijuna dolara. Situacija u ostatku svijeta također je na strani omiljene narančaste mačke, pa je na međunarodnom tržištu "Garfield" zaradio 66,3 milijuna dolara (ukupno dakle 98,1 milijun), a "Furiosa" 33,3 milijuna (ukupno 58,8 milijuna). Naravno, riječ je o sasvim drukčijem žanru, publici kojoj su naslovi namijenjeni te oznaci koju sa sobom nose: i dok je "Garfield" nosi samo PG oznaku, "Furiosa" naravno ima R – što obožavateljima svakako odgovara jer film iz "Mad Max" franšize drukčiju i ne bi trebao imati.

I dok "Furiosu" hvale kritičari, nisu baš na strani "Garfielda": na Rotten Tomatoes ima samo 37 % pozitivnih kritika, a "Furiosa" ima odličnih 89 %. No, sudeći prema zaradi u premijernom vikendu, publika je zainteresirana za "Garfielda", koji će vrlo brzo ispasti i profitabilan s obzirom na budžet od 60 milijuna dolara za produkciju.

“Furiosa" je peti film u "Mad Max" franšizi, a iako se može pohvaliti drugim mjestom po zaradi u Sjevernoj Americi, očekivanja su ipak bila nešto viša, i to od 40 do 45 milijuna dolara. Film je bio i prilično skup sa svojih 168 milijuna dolara samo za produkciju, tako da će mu trebati još dosta da bi ispao profitabilan. Ako je suditi prema premijernom vikendu, teško da će dostići svog prethodnika: Pobješnjeli Max: Divlja cesta 2015. zaradio je ukupno 380 milijuna dolara. T.K.