PEXELS
1.6.2024., 00:00
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA POSVAĐANOM PARU
Zbog “klošaru” i “glupačo” platit će po 700 eura kazne
Sud je ženi i muškarcu izrekao zaštitnu mjeru i sada si ne smiju prići na 100 metara

Ljubavni par, 21-godišnjakinja i 38-godišnjak, platit će po 700 eura kazne jer su jedno drugo uvrijedili. Par je proglašen krivim jer su 7. travnja ove godine u zoru, u stanu u jednom gradu u Slavoniji, međusobno počinili nasilje u obitelji u svojstvu partnera u intimnoj vezi. Riječ je, kako se navodi, o psihičkom nasilju kojim su si prouzročili povredu dostojanstva i uznemirenost kada su jedno drugom u alkoholiziranom stanju, a zbog nesuglasica oko noćnog izlaska, uputili uvrede tako što je djevojka rekla 38-godišnjaku da je klošar, a on njoj da je glupača.

Za prekršaj je svatko od njih kažnjen sa 700 eura kazne, no u kaznu im se uračunava vrijeme privremenog oduzimanja slobode od 7. travnja u 8.10 do 16.45 kao i 39,82 eura novčane kazne, tako da svakome preostaje platiti 660,18 eura. Kaznu su dužni platiti u roku od tri mjeseca nakon pravomoćnosti presude, ali ako u tom roku uplate dvije trećine novčane kazne, smatrat će se da je kazna u cijelosti uplaćena.

Sud im je izrekao i zaštitnu mjeru zabrane međusobnog približavanja na bilo kojem mjestu na području Hrvatske na udaljenosti manjoj od 100 metara, kao i zabrane međusobnog uznemiravanja i uhođenja u trajanju od pet mjeseci. U tu zaštitnu mjeru uračunat će se mjere opreza određene naredbama o određivanju mjere opreza od policije od 7. travnja 2024., produljene rješenjem suda. Sud ih je upozorio da, ako se ne budu ponašali po izrečenim zaštitnim mjerama, kaznit će se za prekršaj kaznom zatvora od najmanje deset dana.

Mlada Slavonka priznala je krivnju i u obrani, između ostaloga, navela je da su se ona i 38-godišnjak svađali oko izlaska, a ona se vratila dva sata poslije njega. U svađi mu je rekla da je klošar, a on njoj da je glupača, što ju je, kako je navela, uznemirilo i povrijedilo. Potvrdila je da su 24. ožujka bili u jednom sudu i nepravomoćno su oboje proglašeni krivima za međusobno nasilje u obitelji, produljene su im mjere opreza međusobne zabrane približavanja, no pogrešno je, kaže, smatrala da je to samo na osam dana. Izrazila je žaljenje zbog počinjenog prekršaja i nije se bojala da će 38-godišnjak biti nasilan prema njoj te ne želi primjenu ikakvih zaštitnih mjera i mjera opreza.

Slavonac je također priznao krivnju za prekršaj i izrazio kajanje, navodeći nespornim da je prema svojoj partnerici u intimnoj vezi događaja iz optužbe bio psihički nasilan. Kako je i on svjedočio, ona je njemu rekla da je klošar, a to ga je povrijedilo i uznemirilo, a on je njoj rekao da je glupača. Policiju je nazvao jer ju je htio uplašiti. Također mu nije poznato da imaju na snazi mjeru opreza međusobne zabrane približavanja. Izjavio je kako treba ići raditi u inozemstvo i ne želi primjenu zaštitnih mjera i mjera opreza jer ne strahuje da će djevojka ponovno prema njemu biti nasilna.

Odmjeravajući kaznu paru sud im je kao olakotne okolnosti cijenio priznanje krivnje, iskazano kajanje, prekršajnu nekažnjavanost i nezaposlenost, a kao otegotnu okolnost to što su u vrlo kratkom roku realizirali nasilničko ponašanje jedno prema drugome svjesno pritom kršeći mjeru opreza, iskazujući na taj način iznimnu drskost i nepoštivanje sudske odluke.

Sud je okrivljenicima izrekao zaštitnu mjeru zabrane međusobnog približavanja na bilo kojem mjestu na području RH na udaljenosti manjoj od 100 metara, uznemiravanja i uhođenja u trajanju od pet mjeseci, jer je ocijenio kako postoji opasnost da će okrivljenici ponoviti identične ili slične prekršaje, imajući u vidu način počinjenja prekršaja, kao i međusobno narušen odnos okrivljenika kao partnera u intimnoj vezi, te što su prekršili mjeru opreza izrečenu u prethodnom nepravomoćnom postupku.

Sandra Lacić