Osijek
KOPIKA IZVAN SEZONE KUPANJA

Vodu neće ispuštati ni iz olimpijskog ni iz okruglog bazena
Objavljeno 3. studenog, 2022.
U Gradu Osijeku odlučili su se za takozvani mokri model održavanja bazena. Provodit će se do 31. svibnja

Iako je sezona kupanja na Kopiki, prva s novoobnovljenim bazenima i kupalištem u cjelini, zaključena još prije dva mjeseca, s posljednjim danom kolovoza, voda je još u bazenima. U olimpijskom do vrha, a čini se kako ni okrugli nije posve suh. Tako nam dojavljuju "kibiceri," šetači koji redovito prolaze šetalištem duž lijeve obale Drave.



Situacija je to koja nije bila uobičajena za Kopiku, pa ih zanima što se događa. Oni šaljiviji pitaju da nije netko zaboravio "izvaditi čep".

Nije naravno, voda u bazenima znak je da su se u Gradu Osijeku, koji je ovog ljeta, nakon što je za rekonstrukciju osigurao i potrebna financijska sredstava, na sebe preuzeo i upravljanje bazenskim kompleksom, odlučili za takozvani mokri model održavanja bazena tijekom zimskih mjeseci. Nasuprot suhom modelu, kada bazeni bivaju ispražnjeni.

Iz raspoloživih je dokumenata vidljivo kako je Grad Osijek sa Športskim objektima sklopio ugovor o čišćenju i održavanju bazena te zgrade filtarnice (bez sanitarnih čvorova i ostalih objekata). Iz te su nam gradske tvrtke pak dali još nekoliko tehničkih detalja. Kada je u pitanju briga o bazenskim školjkama, potrebno je detaljno očistiti bazen od svih nečistoća. Potom će se izvesti "šok-kloriranje" - dodavanje je to većih količina kemikalija u bazensku vodu s ciljem razgradnje organskih nečistoća. Nakon što razina klora padne na nultu vrijednost, u vodu se dodaje "zimski algicid", koji će pak vrlo snažno djelovati protiv algi i protiv taloženja vodenog kamenca.

No u našim se krajevima nameće pitanje što kada temperature padnu ispod ništice, odnosno kada počne vrijeme smrzavanja?

U tu će svrhu postaviti zaštitne plovke, takozvane kompenzatore skupljanja leda. Plovci se postavljaju na površinu bazena u lanac, po duljoj strani bazena, pri čemu razmak između dva lanca treba biti desetak metara. Na plivačkom se bazenu preporučuje postaviti ih i po širini na trećinu duljine. Ti plovci štite bazen od oštećenja koja nastaju od pritiska leda.

Cijelo vrijeme valja i održavati razinu vode, ona treba biti nekoliko centimetara ispod ruba bazena. Potrebno je, jasno, i redovito uklanjanje stranih tijela iz vode (primjerice lišća), a cijelo će se vrijeme kontrolirati i pH-vrijednosti vode u bazenima. Ta vrijednost treba biti oko 7,4, pa će se prema potrebi dodavati sredstva za postizanje te razine.

Sve to zahtijeva svakodnevni obilazak bazena i pregled stanja, dakle angažman djelatnika, a jasno je da će neovlaštenim osobama biti onemogućen pristup bazenima. Za ovakvo je održavanje bazena u hladnim mjesecima (zaključno s 31. svibnja), rad djelatnika i potrošni materijal, u gradskom proračunu osiguran iznos od 113 tisuća kuna (oko 15 tisuća eura) s PDV-om.

Također, Grad Osijek i tvrtka Unikom zaključili su ugovor o ophodnji i održavanju čistoće na ŠRC-u Copacabana i obali Drave. Predmet ugovora su usluge ophodnje (svakodnvene) te čišćenja betonskog platoa i pražnjenja koševa i kanti, kao i odvoz otpada, uključivo i rad djelatnika koji će obavljati navedene poslove.

Dario Kuštro
PROTIV DJELOVANJA PODZEMNIH VODA
Jedan od razloga zašto je donesena odluka o zadržavanju vode u bazenima izvan sezone kupanja jest taj što će se na taj način sačuvati dno bazena od izravnog smrzavanja i mogućeg pucanja, odnosno podizanja podnih pločica. No još više i zato što je ovo područje s velikom aktivnosti podzemnih voda. Tolikom da bi, primjerice, zbog njihova podizanja moglo doći i do izdizanja školjke bazena. Zbog toga, kako bi se odgovorilo protutežom, uvedena je mjera zadržavanja određene količine, odnosno mase, vode u bazenu.

Možda ste propustili...

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

Najčitanije iz rubrike