Regija
REKORD JE VEĆ PREMAŠEN, BIT ĆE JOŠ VIŠI

Jesensko-zimski turistički događaji jamče nove goste
Objavljeno 2. studenog, 2022.
Novost u baranjskoj turističkoj ponudi zimski je Wine & Walk u Suzi i Zmajevcu
BELI MANASTIR - Već sredinom rujna broj noćenja bio je jednak ukupnom broju noćenja ostvarenom 2019. godine, što znači da smo već sada premašili rekord. Sudeći po upitima i planiranim događanjima, očekuje nas turistički odlična godina - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranja, naglašavajući kako je očito da su, prije svega, domaći gosti stekli novu naviku - putovati i noćiti unutar Hrvatske, pa tako i u Baranji.

Podsjeća kako na ‘‘kontinentu‘‘ nema sezone i postsezone, čemu su dokaz brojni posjetitelji na nekoliko slavonsko-baranjskih manifestacija tijekom proteklih mjeseci. A da će gosti imati razloga dolaziti u Baranju (ali i nešto šire) tvrdi Željka Bagarić-Dumančić iz TZ-a Baranja.

- Krenimo samo od događanja obuhvaćenih proslavom Dana Belog Manastira, Martinja. Između cijelog niza različitih i zanimljivih cijelomjesečnih događaja u organizaciji Grada, belomanastirskih udruga i institucija, izdvajam pripremanje tradicijskih baranjskih jela od ribe, koje će biti održano 5. studenoga u Mađarskoj kući MKU-a Pelmonostor. Na sam Dan grada u planu je koncert tamburaškog sastava Fijaker, a dan poslije sajam domaćih proizvoda uz konzumaciju gastroponude - navodi Bagarić-Dumančić. Brojne će goste privući i tradicionalni karanački Zimski vašar i Čvarak fest, koje Udruga čuvara starih zanata, uz pomoć Baranjske kuće i TZ-a Baranje, organizira 26. studenoga na karanačkoj poljani. I ove će godine posjetitelje dočekati brojni štandovi, bogata gastronomska ponuda i zanimljivi sadržaji. Ovogodišnja novina zimski je Wine & Walk. Dosad se održavao samo onaj ljetni, a zbog brojnih upita sudionika u TZ-u su, u suradnji s Udrugom vinogradara Baranje, odlučili organizirati i onaj tijekom hladnijeg dijela godine. Održat će se 10. prosinca.

- Očekujemo između 200 i 300 sudionika. Na stazi dugoj devet kilometara kroz Suzu i Zmajevac, poznate baranjske vinske meke, sudionike će na brojnim lokacijama dočekati baranjski vinari i restorani s vrhunskim vinima te snackovima. Walkere opremamo kartom, vinskom čašom i zimskom kapom, a sudionici sebe opremaju udobnom odjećom i obućom te dobrim raspoloženjem - objašnjava Bagarić-Dumančić, dodajući kako će hodače čekati vinarije Pinkert, Kovač, Kolar, Horvat, Gerštmajer, Svijetli dvori, Zlatno brdo, Kalazić, Josić, Szabo i Kusić. Za energiju će se pobrinuti (i) restoran Kovač čarda, kuća za odmor Oaza mira, udruga “Tako je to nekad bilo”, Vinarium Borarium te podrumi Kusić. Kotizacija je 300 kuna. Afterparty je u Katoličkom surduku. Ne treba zaboraviti ni na baranjske advente u Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru…

Ivica Getto
XXL STOLICE I DRUGI PROJEKTI
Do kraja godine TZ Baranja realizirat će i četiri projekta. “Izrađujemo nove turističke brošure te smeđu signalizaciju koju radimo svake godine zbog povećanja broja turističkih objekata”, kaže Bagarić-Dumančić. Izdvaja i projekt baranjskih stajaćica, u sklopu kojega će na jezeru Đola, Šećeranskom jezeru, ribnjaku u Kneževim Vinogradima te jezeru u Petlovcu postaviti XXL stolice (nalik na nekadašnje tipične baranjske), uz prepoznatljiv logo, namijenjene za fotografiranje na njima, uz koje će biti postavljeni roštilji i kante za pseći otpad. U partnerstvu s Udrugom svetog Martina obilježene će biti dvije staze ‘’Stopama svetog Martina’’. Jedna prema Popovcu, a druga prema Grabovcu.

Možda ste propustili...

UDRUGA ORAČA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Orače i dalje vode Žibreg i Hrgović

VELEPOSLANIK SLOVAČKE REPUBLIKE PETER SUSKO POSJETIO SREDNJU ŠKOLU NAŠICE

Đacima predstavljen studij slovačkog jezika