Marko Lukunic/PIXSELL
12.6.2024., 00:00
OPET PROTIV NJIH
Na Euru kao da smo suđeni jedni drugima

Hrvatska nogometna reprezentacija će 15. lipnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu, s početkom u 18 sati, otvoriti svoj sedmi nastup na europskim smotrama. Protivnik će joj biti Španjolska, trostruki prvak Starog kontinenta te jedna od tek tri reprezentacije, uz nekadašnju Zapadnu Njemačku i Francusku, koje su u svojim vitrinama istovremeno čuvale pehare namijenjene svjetskim i europskim prvacima. Furija je spojila dva europska naslova kao jedina reprezentacija u povijesti kojoj je to pošlo za nogom, 2008. u Austriji i Švicarskoj te 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, a između njih je "ugurala" i svjetski naslov 2010. u Južnoj Africi.

Upravo su 2012. godine započeli hrvatsko-španjolski dvoboji na europskim smotrama, koji će u subotu doživjeti svoju četvrtu epizodu. Grupa je bila nalik na ovu njemačku, s Hrvatskom, Španjolskom, Italijom i "uljezom" Irskom, koju će sada zamijeniti Albanija, a u trećem je kolu nadu Vatrenima o prolazu u nokaut-fazu u Gdanjsku ugasio Navas pogotkom u 88. minuti. O jačini te grupe svjedoči i to što su se Španjolska i Italija poslije susrele i u finalu, u kojem je Furija s uvjerljivih 4:0 stigla do naslova. Nije ga uspjela obraniti četiri godine poslije u Francuskoj, u kojoj je "ples kuglica" opet u grupi spojio Hrvatsku i Španjolsku. I ovom su prilikom igrali u posljednjem, trećem kolu, i Španjolskoj je u Bordeauxu rano vodstvo donio Morata, koje su potom "poništili" Kalinić i Perišić te osigurali Hrvatskoj prvo mjesto u grupi. Španjolci su prošli dalje kao drugi, no osmina finala bila je kobna za obje reprezentacije, jer su se previsokom preprekom pokazali Portugal odnosno Italija.

I na prošloj europskoj smotri ove su dvije reprezentacije odmjerile snagu, ovaj put u osmini finala, a susret kojem dramatičnosti definitivno nije nedostajalo, igrao se u Copenhagenu. Hrvatska je povela autogolom Pedrija te potom triput kapitulirala i kad se sve činilo izgubljenim, ukazali su se Oršić i Pašalić, ovaj potonji u 92. minuti, i odveli dvoboj u produžetke. No nada u pobjedu brzo se pokazala varljivom, jer su u dodanom vremenu još dvije lopte završile u hrvatskoj mreži.

Da Vatreni teško izlaze na kraj s Furijom, uvjerili smo se i lani u Rotterdamu u finalu Lige nacija, u kojem su Španjolci, nakon 0:0 u osnovnom dijelu, slavili boljim izvođenjem udaraca s "bijele točke". Odličnu formu potvrdili su i u kvalifikacijama, kroz koje su "protutnjali" sa sedam pobjeda iz osam utakmica te Hrvatsku u Berlinu definitivno čeka težak zadatak koji bi mogao "skrojiti" njezinu sudbinu na europskoj smotri, jer se nitko ne želi "vaditi" na braniteljima naslova, Talijanima. No svjesni su i Španjolci da ih ne čeka lagan posao.

- Braniti se protiv Luke Modrića, Andreja Kramarića ili Ante Budimira nije samo stvar naših braniča već cijele momčadi. Samo će nas timski rad, uz pomoć suigrača i sposobnost vraćanja lopte dovesti do prolaska grupne faze - rekao je španjolski izbornik Luis De la Fuente. I. Cerovac