Kultura
3. PRANDAU FESTIVAL U DONJEM MIHOLJCU

Vokalni je ansambl Brevis priredio publici nezaboravni doživljaj
Objavljeno 26. listopada, 2022.
U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela održan je šesti i ujedno posljednji koncert 3. Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu. Nastupile su vrhunske članice Vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka predvođene dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković i uz klavirsku pratnju Davora Dedića. Održale su još jedan nastup za pamćenje, oduševivši publiku vrhunskim umjetničkim izvedbama. Posebnost ovog koncerta bio je program koji je bio sastavljen od inozemnih i hrvatskih autora, tematski povezanih u cikluse nazvane Darovi neba i Darovi zemlje koji simboliziraju jedinstvo skladbi inspiriranih prizorima iz prirode i života. Tako je u programu pod nazivom ‘‘Darovi neba‘‘ publika mogla čuti sakralne skladbe skladatelja Gabriela Fauré, Johna Ruttera, Felixa B. Mendelssohna i Eriksa Ešenvaldsa, ali i skladbe hrvatskih autora Blaženka Juračića, Vlade Sunka i Dalibora Bukvić. U drugom dijelom koncerta pod nazivom ‘‘Darovi zemlje‘‘ publika je mogla uživati u skladbama Zlatka Grgoševića, Anđelka Klobučara, Nikše Njirića, Vlade Špoljarića i Rudolfa Matza.

Publiku uoči koncerta pozdravili su vlč. Josip Antolović, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac, i gradonačelnik Goran Aladić. Gošćama iz Osijeka na sjajnom koncertu zahvalio je predsjednik Organizacijskog odbora Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe Tomislav Brusač, istaknuvši kako je u ovogodišnjem izdanju festival imao šest koncerata istaknutih komornih glazbenih ansambala, solista i orkestara različitih stilskih i glazbenih razdoblja.

Prandau festival programski je usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog nasljeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau, a posebice Karla baruna Prandaua, koji je kao glazbenik i kompozitor bio i mecena glazbene umjetnosti, kulturnog života, obrazovnog i vjerskog života ne samo Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije.

Članice Vokalnog ansambla Brevis senzacionalnim nastupom i izvedbama bile su ponajveća koncertna atrakcija i nedvojbeno predstavljale najljepši završni događaj Prandau festivala.

- Jako smo sretni što smo ponovno mogli nastupiti u Donjem Miholjcu pred brojnom publikom koja nas je i ovaj put nagradila velikim pljeskom. Naš klavirski suradnik Davor Dedić i ja smo još kao studenti nastupili u donjomiholjačkoj crkvi, pa nam je ovaj nastup bio lijepi podsjetnik na ta vremena - rekla je dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković.

Brevisice se uz brojne uspjehe i nagrade mogu među rijetkim Hrvatima podičiti i nastupom u glasovitom Carnegie Hallu. S.Fridl
Možda ste propustili...

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Schulze otvorio 23. FEKP

JEDAN OD NAJČITANIJIH HRVATSKIH PROZAISTA

Ferić zatvorio 23. FEKP

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOBITNICI ZLATNE PALME U CANNESU

Milanović primio ekipu filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti"

2

AUKOS: GODIŠNJA PRODUKCIJA

Sinergija umjetnosti svih šest odsjeka akademije

3

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto